Review: Knap voor een dik meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt daarom al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. “Knap voor een dik meisje” is een openhartig boek, geschreven door Tatjana Almuli, over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Ik vind het als gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in leefstijladvies, belangrijk om aandacht te geven aan 'fat shaming'. In dit artikel lees je mijn recensie over het boek "Knap voor een dik meisje". 

Lees meer »

Gezond eten met Pasen - tips en aandachtspunten

Het is bijna Pasen. Bij deze wil ik je daarom alvast hele fijne paasdagen wensen.  De paasdagen zijn voor veel mensen heel gezellige dagen, die vaak gepaard gaan met veel en lekker eten. Ook liggen de supermarkten vol met lekkere luxe broodjes en paaseitjes rond deze tijd. Daarom krijg ik, heel begrijpelijk, vaak de vraag hoe je je gezonde leefstijl vast kunt houden tijdens de paasdagen. In dit artikel geef ik daarom een aantal tips en aandachtspunten op het gebied van gezond eten en leven om mee te nemen tijdens het paasfeest. 

Lees meer »

Wat ik doe als ik niet lekker in mijn vel zit

We zitten in een mentaal uitdagende en lastige periode vol beperkingen en zware nieuwsberichten. Veel mensen zitten daarom vaker niet goed in hun vel. Ik ben er door de jaren heen achter gekomen wat ik kan doen om mezelf weer op te beuren. In het artikel van vandaag benoem ik een aantal manieren die voor mij op zo'n moment werken. Ik hoop dat je er inspiratie uit kunt opdoen. 

Lees meer »

Review: de verzwaringsdeken

Bij gezond leven denk je misschien niet direct aan slapen, terwijl het wel degelijk een cruciaal onderdeel is van een gezonde leefstijl. Goed slapen is heel belangrijk voor je gezondheid maar ook het afvalproces. Ik zie regelmatig cliënten waarbij slecht slapen een van de redenen is dat gezond leven of afvallen niet lukt. Als je goed slaapt heb je meer energie, kun je stressvolle situaties beter aan, je kunt beter dingen onthouden, werkt efficiënter, bent vrolijker, je hebt meer geduld met anderen en je reactievermogen is beter. Slapen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook zeker voor je geest. Onderschat het belang van slapen dus zeker niet. Een verzwaringsdeken kan je helpen bij een betere nachtrust. Vandaag deel ik mijn ervaring met de verzwaringsdeken. 

Lees meer »

Waarom we massaal slank willen zijn

Diëten is een groot onderdeel van onze cultuur geworden. Het ideaalbeeld is hoe slanker, hoe beter. Overal worden we geconfronteerd met wondermiddeltjes om dat extra vet toch maar kwijt te raken. Tenminste, dat belooft de dieetindustrie ons. In dit artikel maak ik duidelijk waarom we als maatschappij zo geobsedeerd zijn door gewicht. En dat de link tussen dik zijn en gezondheid lang niet zo simpel is als we vaak denken. We focussen ons zo op een verkeerd beeld van hoe een gezond lichaam eruitziet dat we mentale gezondheid compleet lijken te negeren. 

Lees meer »

Hoe combineer je een gezonde leefstijl met een druk leven

Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om gezond te zijn, maar toch lukt het veel mensen niet om daadwerkelijk een gezonde levensstijl op te bouwen. Ik hoor veel om mij heen dat dit komt door een gebrek aan tijd.  We hebben bijvoorbeeld een drukke baan, veel dagelijkse klusjes en  we willen daarnaast natuurlijk ook voldoende tijd met vrienden en familie doorbrengen.Toch hoeft je gezondheid echt niet te lijden onder een druk leven. De twee belangrijkste zaken die hierbij helpen zijn prioriteiten stellen en een goede planning. Ook lees je in dit artikel een aantal tips om efficiënter met je tijd om te gaan. 

Lees meer »

10 manieren om snel uit een mentale dip te komen

Je voelt je futloos, somber en je hebt nergens zin in. Het liefst ga je met je hoofd onder een kussen liggen en wachten tot de dag voorbij is. Als je even niet lekker in je vel zit, kan het moeilijk zijn om positief te denken en jezelf weer bijeen te rapen. Maar gelukkig zijn er veel eenvoudige dingen die je kunt doen om jezelf hierbij te helpen. In dit artikel leer je hoe je doormiddel van 10 manieren snel uit weer uit een dipje komt.

Lees meer »

Leren om 'NEE' te zeggen

Wees eens eerlijk, hoeveel tijd, geld en energie heb jij gestoken in dingen waar je ‘ja’ op hebt gezegd, maar eigenlijk ‘nee’ op had willen zeggen? Hoevaak spreek je af met mensen waar je eigenlijk geen zin hebt om mee af te spreken? Op hoeveel feestjes ben jij geweest waar je eigenlijk niet écht bij wilde zijn? Bij hoe veel vergaderingen heb jij gezeten terwijl je er eigenlijk niet bij had hoeven zijn? Waarom is het toch zo moeilijk om dat kleine korte woordje te gebruiken?

Lees meer »

Het virus dat eenzaamheid heet

We zitten met z’n allen in een uitdagende tijd. We blijven voornamelijk thuis en ontmoeten weinig mensen.  Een van de gevoelens die velen van ons daardoor extra ervaren tijdens de huidige pandemie is eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders zich eenzaam voelen in tijden van de coronacrisis. Vooral onder jongeren is een stijging te zien. Bijna de helft van de jongeren in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis en bij jongeren onder de 25 ligt dat aantal nog hoger.

Lees meer »