Wat zegt jouw kledingmaat?

Maak jij je wel eens druk om je kledingmaat? Kledingmaten kunnen heel erg confronterend zijn. Veel vrouwen (én mannen) reflecteren hun zelfbeeld op hun kledingmaat. Dit zie ik ook regelmatig terug in mijn eigen praktijk.

Lees meer »

Eet jij altijd gezond? - Een veelgestelde vraag aan een voedingsdeskundige

Veel mensen vragen aan mij of ik altijd gezond eet. En vragen zich af of ik weleens wat ongezonds eet. Daarom krijg ik vaak de vraag "Eet jij altijd gezond?" Ik word soms gek aangekeken als mensen zien dat ik gewoon een stuk taart, bakje chips of chocoladereep eet. Jij bent voedingsdeskundige, dus jij eet toch alleen maar gezond? Ik ga in het artikel dieper in op dit idee. Ik kan een heel kort antwoord geven op deze vraag, namelijk: nee, ik eet zeker niet altijd alleen maar gezonde dingen. Ik zal je in het artikel van vandaag uitleggen hoe ik kijk naar een gezonde leefstijl en hoe dat er voor mij uit ziet. 

Lees meer »

Hoe blijf je gezond eten ondanks spanning en/of stress - Advies van een voedingsdeskundige

In mijn praktijk zie ik vaak dat stress of spanning de oorzaak kan zijn van een hongergevoel en gewichtstoename. Van acute stress verlies je juist je eetlust, maar als de stressvolle periode langer aanhoudt, dan kan het zijn dat jouw lichaam om meer en meer eten gaat vragen. Je kunt hierdoor snel te veel gaan eten, omdat je jouw stress en spanning probeert ‘weg te eten'. Als je aan het eten bent, vergeet je even de nare gevoelens die je hebt. Zelf ben ik een echte stresseter (geweest). Daarom wil ik in dit artikel mijn tips en kennis over dit onderwerp met jullie delen.  

Lees meer »

Tips tegen eenzaamheid

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Uit onderzoek blijkt dat eenzame mensen vaker roken, minder bewegen en slechter slapen. Dit zijn risicofactoren voor vroegtijdig overlijden. 

Lees meer »

Verander jouw mindset

Wat nou als jij je voedingspatroon en leefstijl verbetert voor:➥ je plezier➥ meer energie➥ een goed humeur➥ gezonde organen➥ een goede nachtrust➥ je tevredenheid➥ een sterk lichaam➥ een rustige geest➥ meer zelfvertrouwen➥ je geluk

Lees meer »

Gezond leven - het hoeft niet perfect

We zijn vaak zo ontzettend streng voor onszelf. We hebben enorme verwachtingen gesteld waaraan we moeten voldoen. We eisen van onszelf dat gezond leven direct goed moet gaan. Deze verwachtingen lijken je de goede kant uit te sturen, maar eigenlijk doen ze het tegenovergestelde. Deze manier van denken is onrealistisch, onhaalbaar en demotiverend. Perfectie bestaat niet.

Lees meer »

Schuldgevoel na ongezond en veel eten

Als voedingsdeskundige begeleid ik veel mensen naar een gezondere leefstijl. Daarbij merk ik dat de kans van slagen een stuk groter is als iemand kan accepteren dat het af en toe iets minder goed zal zijn. Mensen die van zichzelf verwachten alleen maar gezond te eten voor een bepaalde periode, vallen vrijwel altijd terug in hun oude patroon.

Lees meer »

Gezond leven volhouden ondanks commentaar en sociale druk

Gezond leven en afvallen is voor veel mensen redelijk te doen als ze zelf kunnen bepalen wat ze eten of hoe vaak ze bewegen. Als er anderen om de hoek komen kijken, dan wordt het vaak lastiger. Ook kan de mening van een ander over jouw gezonde leefstijl kan je soms best van je stuk brengen.  Zo kun je tijdens feestjes worden overgehaald om een wijntje te nemen, op verjaardagen voel je je bijna verplicht om taart en hapjes te nemen,  of je vrienden hebben misschien een mening over je gezonde eetgewoonten en je moeder denkt dat je teveel sport. Wanneer je werkt aan een gezonde leefstijl of wilt afvallen doe je dit voor het leven.  Het is iets waar je de rest van je leven mee bezig zal moeten zijn. Het is daarom belangrijk dat je wel kunt blijven genieten van dit soort gezellige momenten. Je kunt jezelf nou eenmaal niet opsluiten en al het sociale contact vermijden (dat zou ook heel erg zonde zijn). Wat kun je op zulke momenten wel doen? Dat behandel ik in het artikel van vandaag.

Lees meer »

7 inspirerende leefstijlboeken

Door de coronacrisis kunnen we er momenteel minder op uit dan we misschien zouden willen. Maar wat we nog wel kunnen doen is boeken lezen! Zelf houd ik enorm van boeken. En dan vooral non-fictie boeken die me tot nieuwe inzichten brengen of een mooie boodschap meegeven. In dit artikel geef ik je daarom mijn favoriete boekentips van dit moment. 

Lees meer »

Waarom in de natuur zijn zo goed is voor je mentale gezondheid

Je zult het vast wel herkennen: na een wandeling in de buitenlucht voel je je opgeladen, meer ontspannen en als bonus heb je ook nog een aantal goede ideeën opgedaan. De afgelopen jaren is de relatie tussen gezondheid en natuur ook wetenschappelijk onderbouwd. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen zich aanzienlijk beter voelen wanneer ze regelmatig naar buiten gaan, al is het maar een half uurtje per dag. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, bijna iedereen ervaart positieve en rustgevende effecten van het buiten zijn. In dit artikel geef ik zes redenen waarom tijd in de buitenlucht doorbrengen zo goed is voor je (mentale) gezondheid. 

Lees meer »