Waarom in de natuur zijn zo goed is voor je mentale gezondheid

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 12:31

Je zult het vast wel herkennen: na een wandeling in de buitenlucht voel je je opgeladen, meer ontspannen en als bonus heb je ook nog een aantal goede ideeën opgedaan. De afgelopen jaren is de relatie tussen gezondheid en natuur ook wetenschappelijk onderbouwd. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen zich aanzienlijk beter voelen wanneer ze regelmatig naar buiten gaan, al is het maar een half uurtje per dag. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, bijna iedereen ervaart positieve en rustgevende effecten van het buiten zijn. In dit artikel geef ik zes redenen waarom tijd in de buitenlucht doorbrengen zo goed is voor je (mentale) gezondheid. 

1. De natuur werkt stressverlagend

Natuurgeluiden hebben een gunstige invloed op ons welzijn. Dit geldt zowel voor onze lichamelijke als mentale gezondheid. Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Wil je je stress reduceren of wil je helemaal tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht. Wanneer je stress ervaart komt er cortisol vrij in het lichaam, dit is het stresshormoon. Door tijd in de buitenlucht door te brengen zal de cortisolspiegel aanzienlijk verlagen. 


2. De natuur maakt je gelukkiger

Buiten zijn is goed voor je. Bij zon en fel daglicht wordt de productie van het 'gelukshormoon' serotonine, onder andere via de huid, geprikkeld. Daarom voelen we ons veel beter en energieker als de zon schijnt. Een fijne bijkomstigheid van serotonine is de onderdrukking van de eetlust, waardoor mensen in de zomer minder eten en makkelijker gewicht verliezen. Je doet jezelf een groot plezier door bij zonnig weer de buitenlucht op te zoeken. Zie je een tijdje minder daglicht, bijvoorbeeld tijdens de donkere wintermaanden, dan kan dit zeker invloed hebben op je humeur. Mensen die er aanleg voor hebben, kunnen zelfs een winterdepressie krijgen. Tijdens de donkere jaargetijden is het soms moeilijker om de stap naar buiten te zetten, maar je zult merken dat de buitenlucht een positieve invloed zal hebben op je stemming.


3. Daglicht ondersteunt je lichaam

Van nature zijn we gemaakt om buiten te leven. Daglicht is dan ook essentieel voor een aantal lichamelijke processen. Natuurlijk licht voorziet ons van vitamine D, wat onze weerstand op pijl houdt en onze calciumopname ondersteunt. Daglicht zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren. Via lichtgevoelige cellen in onze ogen regelt het licht ook onze biologische klok. 's Morgens zorgt licht ervoor dat de productie van cortisol in de hersenen wordt gestart door de pijnappelklier, die op zijn beurt glucose levert voor energie overdag. 's Avonds zorgt de afnemende hoeveelheid licht voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Help je lichaam dus een handje door regelmatig een frisse neus te halen en lekker naar buiten te gaan.  

 

 

4. De natuur verbetert je hersenfunctie

Buiten zijn is ook gezond vanwege de positieve invloed op de werking van je hersenen. Om te beginnen kan de frisse lucht je creativiteit bevorderen. Als je op zoek bent naar inspiratie is het een goede stap om naar buiten te gaan. Zo zet je je hersenen op weer scherp. Ook je concentratievermogen verbetert in de buitenlucht. Je zintuigen werken door de frisse lucht optimaal, waardoor je je nog beter kunt focussen.


5. Buitenlucht is gezonder

Een gemiddeld persoon brengt ongeveer 90% van de dag binnen door. Met de luchtkwaliteit in moderne huizen is het echter vaak niet zo goed gesteld. Woningen worden dicht geïsoleerd en de ventilatie laat vaak te wensen over. Ook menselijke gebruiken, zoals koken, roken en douchen verslechteren het binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat er genoeg frisse lucht in je huis komt en dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. Nog beter is het natuurlijk om wat meer tijd van je dag buiten door te brengen. Daarmee haal je meer verse zuurstof naar binnen en zuiver je je lichaam.


6. Het is leuk om buiten te zijn

Wellicht de belangrijkste, niet wetenschappelijk aangetoonde, reden om naar buiten te gaan is omdat het gewoon heel leuk is. Je kunt buiten zó veel leuke dingen doen. Niets is mooier dan ‘s ochtends extra vroeg je voordeur achter je dichttrekken om een wandeling te maken of lekker te mountainbiken door de bossen. Ook kun je buiten picknicken, bijkletsen, lunchen op een terrasje, en ga zo maar door.  Buiten is nooit ver weg, dus neem het ervan. 

 

Mijn conclusie als gezondheidswetenschapper 

Alle mensen zijn gebaat bij een dagelijkse portie daglicht en frisse lucht, en het liefst zo veel mogelijk. Buiten zijn beïnvloedt je gezondheid en je stemming. De buitenlucht geeft rust en ontspanning, bevordert onze productiviteit en geeft ons een gevoel van geluk en tevredenheid. Hoe meer je lekker naar buiten gaat, hoe prettiger en gezonder je je zult gaan voelen. Mijn conclusie is dan ook: ga lekker veel naar buiten! Gun jezelf wat vaker de tijd om te ontspannen en te genieten in de natuur. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.