Hoe ga je om met sombere en angstige gevoelens in de coronatijd?

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 16:21

Mei is de ‘mental health awareness month’. We zitten met z’n allen in een onzekere en moeilijke tijd en dat heeft voor velen een negatieve uitwerking op hun mentale welzijn. In het artikel van vandaag deel ik een aantal adviezen om aan te houden wanneer je je angstig en somber voelt in de coronatijd.

 

1. Zorg voor een structuur in de dagindeling.

Probeer zoveel mogelijk de normale dagindeling aan te houden. Blijf op dezelfde tijden opstaan, naar bed gaan en te eten als voor de coronacrisis.

 

2. Zorg voor voldoende ontspanning.

Doe minimaal 30 minuten per dag iets voor jezelf waar jij écht energie van krijgt en wat jou oplaadt.

 

3. Voorkom veel stilzitten.

Bewegen heeft een positief effect op je humeur en concentratie. Probeer te wandelen in je lunchpauze, loop de trappen op en af of doe eens een korte workout.

 

4. Slaap voldoende.

Beperk schermgebruik vlak voor het slapengaan. Als je voldoende slaapt kun je stress beter aan.

 

5. Verplicht jezelf niet om al het nieuws te volgen.

Als je merkt dat je gestresst raakt door het nieuws over het coronavirus, verplicht jezelf dan niet om elke dag het nieuws bij te houden.

 

6. Laat los waar je geen invloed op hebt.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te accepteren dat onzekerheid bij het leven hoort en moeilijke situaties je uiteindelijk alleen maar sterker kunnen maken.

 

7. Zoek steun en vraag om hulp.

Praat met mensen over de situatie en jouw negatieve gevoelens. Wanneer je er zelf of samen met jouw omgeving niet uitkomt kun je altijd de hulp inschakelen van je huisarts of een psycholoog.

 

 

 

 

De online wereld is niet de realiteit

Ook al lijkt het op social media vaak alsof iedereen blij en succesvol de coronacrisis doorkomt, onthoud altijd dat dit niet de realiteit is en dat het heel normaal is dat je jezelf niet elke dag 100% goed voelt.

 

Hoe ga jij om met de stress van de coronacrisis?

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.