Review: Knap voor een dik meisje

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 13:44

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt daarom al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. “Knap voor een dik meisje” is een openhartig boek, geschreven door Tatjana Almuli, over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Ik vind het als gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in leefstijladvies, belangrijk om aandacht te geven aan 'fat shaming'. In dit artikel lees je mijn recensie over het boek "Knap voor een dik meisje". 

 

Gewichtsstigmatisering

Tatjana wist me vanaf de eerste bladzijde te raken met haar woorden en met haar ervaringen. In dit boek voel je de rauwe emoties en veel stukken vond ik ook ontzettend heftig om te lezen. 'Fat shaming' is een groot probleem dat voor Tatjana leidt tot een leven vol schaamte en zelfhaat. Tatjana neemt je mee door alle fases van haar leven. Van pesterijen op school, uitgelachen worden door docenten, bemoeizuchtige familieleden, bevooroordeelde wildvreemden, bevooroordeelde specialisten, verschillende behandeltrajecten, de eetbuien, de ongevraagde adviezen, het vechten, het constante lege gevoel en het onbegrip. Het boek laat dus vooral zien hoe dikke mensen in onze samenleving behandeld worden. Mensen met overgewicht worden uitgelachen en gepest, er wordt aangenomen dat ze per definitie een ongezonde levensstijl hebben en worden door verschillende (omgevings)factoren voortdurend geconfronteerd met hun eigen gewicht. 

Is afvallen de oplossing?

Tatjana weet uiteindelijk met behulp van het televisieprogramma “Obese” zo’n 60 kg af te vallen. In deze periode ervaart zij hoe het is om niet dik te zijn in een land waar dun zijn de norm is. Ook ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Ze krijgt complimenten over haar uiterlijk en mensen gaan er bij voorbaat al vanuit dat ze zich nu wel fantastisch, blij, zelfverzekerd en gelukkig zal moeten voelen. Alleen schijn bedriegt. Na verloop van tijd neemt het ongevraagde commentaar en advies alleen maar toe, al helemaal als ze weer begint aan te komen. Dun zijn lijkt toch niet de magische oplossing te zijn waarop ze had gehoopt. Wanneer haar gewicht weer toe begint te nemen, bereiken schaamte en zelfhaat een hoogtepunt.

Van zelfwalging naar zelfacceptatie 

Tatjana krijgt uiteindelijk antwoord op de vraag waar de constante honger vandaan komt en beseft dat haar natuurlijke gewicht mogelijk hoger is dan ze altijd hoopte. In "Knap voor een dik meisje" vertelt Tatjana Almuli heel eerlijk over de moeizame relatie die ze van jongs af aan met haar eigen lichaam heeft. Het boek gaat over lichaamspositiviteit en lichaamsneutraliteit. In het laatste deel word je meegenomen in dit proces van zelfacceptatie. Ook dit gaat met vallen en opstaan. Tatjana gaat het gesprek aan met andere dikke vrouwen, wat ze tot dan toe nooit eerder gedaan heeft, en deelt de ervaringen van deze vrouwen in haar boek.

 

Mijn oordeel

Ook al heb ik dit in mijn leven zelf nooit meegemaakt, het raakt me wel enorm. Ik zou iedereen willen meegeven eigen overtuigingen, oordelen en woordkeuze over anderen kritisch onder de loep nemen. Tatjana neemt in haar boek geen blad voor de mond en van begin tot eind blijft ze eerlijk en authentiek. Als je van dit boek één ding kunt leren, dan is het wel dat mensen niet hun uiterlijke verschijning zíjn. We moeten mensen niet anders behandelen op basis van hun gewicht. En het is bovendien absoluut niet aan een ander om hierop commentaar te leveren. 

 

Knap voor een dik meisje is een rauw, emotioneel boek over een meisje dat met zichzelf worstelt in een maatschappij die extreem gefixeerd is op een (voor velen onhaalbaar) ideaalbeeld. Het is een taboedoorbrekend levensverhaal van een dikke vrouw met alles wat daar (helaas) bij komt kijken. Het boek heeft me enorm geraakt en was een echte eye-opener dat je aan het denken zet. Ik zou iedereen aanraden om dit boek te lezen. 


Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.