Leren om 'NEE' te zeggen

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 10:52

Wees eens eerlijk, hoeveel tijd, geld en energie heb jij gestoken in dingen waar je ‘ja’ op hebt gezegd, maar eigenlijk ‘nee’ op had willen zeggen? Hoevaak spreek je af met mensen waar je eigenlijk geen zin hebt om mee af te spreken? Op hoeveel feestjes ben jij geweest waar je eigenlijk niet écht bij wilde zijn? Bij hoe veel vergaderingen heb jij gezeten terwijl je er eigenlijk niet bij had hoeven zijn? Waarom is het toch zo moeilijk om dat kleine korte woordje te gebruiken?

 

Herken jij je in bovenstaande situaties? Zie dit artikel dan als een begin om jouw eigen geluk voorop te zetten. Stop met automatisch ‘ja’ zeggen op alles wat jou gevraagd wordt. Veel mensen zijn bang om nee te zeggen. Uit angst om onaardig of onbeschoft gevonden te worden. Ook ik herken dit, ik val zelf echt onder de groep 'people pleasers'. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik het mensen naar hun zin wil maken en aardig gevonden wil worden. Ook voel ik snel een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ik het idee heb dat ik iemand moet helpen of dat ik ergens bij moet zijn. Ik raakte er zo aan gewend om ‘ja’ te zeggen en anderen te helpen. Ik liep mijzelf op deze manier voorbij. Ik zette andermans behoeften voor de mijne.  Ik merkte dat dit op den duur ten koste ging van mijn eigen mentale gezondheid en energieniveau. En ondanks dat het bij mij ook echt niet elke keer goed gaat of mij altijd makkelijk af gaat, wil ik je meegeven dat je jezelf echt op nummer 1 mág zetten. En als het daar bij hoort om een keer (of heel vaak) ‘nee’ te zeggen, moet je dat gewoon doen!

Ik wil je vragen om de volgende keer wanneer jou iets gevraagd wordt, en jij er mee instemt, jezelf af te vragen: ‘Zeg ik hier ja voor mijzelf of voor de ander?’ Ben ik bang om nee te zeggen, omdat ik bang ben voor afwijzing? Ben ik gespannen voor de reactie van de ander? Probeer eens los te laten wat een ander van jou zal vinden en stem jouw antwoord af op wat jij écht wilt. Waar heb ik echt behoefte aan op dit moment? Is het nodig om bij deze meeting te zijn? Je zal zien dat de reacties van de ander vaak heel erg meevallen! En zo niet, wat maakt het eigenlijk uit?

 

Begin klein en probeer te herkennen hoe het in jouw lichaam voelt om ‘ja’ en ‘nee’ te zeggen op gevoel.  Het is logisch dat dit je niet meteen altijd gaat lukken. In het begin zal het vast heel onnatuurlijk aanvoelen. Niet zo gek, want waarschijnlijk heb jij je dit ‘pleasende’ gedrag van jongs af aan aangeleerd. Probeer ‘nee’ zeggen niet meer te zien als iets negatiefs of als slechts het teleurstellen van anderen. Bedenkt goed dat door ‘nee’ te zeggen je ‘ja’ kan zeggen tegen dingen die goed aanvoelen en belangrijk voor jou zijn. Het zorgt er in mijn ogen voor dat je een betere versie van jezelf kan zijn, want als je ja zegt, komt het vanuit de juiste plek, niet vanuit onzekerheid of angst. Uiteindelijk maakt dit jou een gelukkiger mens en iedereen om jou heen zal dit merken en van profiteren. 

 

Tips bij het ‘nee’ te zeggen:

- Onthoud goed ‘nee’ zeggen maakt je geen slecht of onaardig mens. 
- Houd je antwoord kort. Kom niet met een lange uitleg, maar houd het bij: “Nee ik kan niet” of “Nee ik heb vandaag geen zin”.

-  Verontschuldig je niet voor jouw antwoord.

-  Onthoud waarom je nee zegt en welke mogelijkheden dit jou geeft. Je kan deze tijd besteden aan dingen die jij belangrijk en waardevol vindt.

- Lieg niet en geef gewoon jouw eerlijke reden. 
- Accepteer schuldgevoelens. Logisch dat er in sommige gevallen (vooral in het begin) schuld bij komt kijken, laat het er zijn.

- Wees trots op jezelf dat jij eerlijke, gezonde keuzes maakt en echt naar jouw eigen behoeften luistert. 
- Jij bent de enige die weet en kan bepalen wat jij nodig hebt. Wees de persoon waar je op kan vertrouwen en volg je gevoel. 

Tuurlijk wil je de mensen om je heen graag tevreden houden en helpen. Dit is een super mooie eigenschap.  Maar hoe mooi zou het zijn als je dit vanaf nu weet te combineren met het alleen ‘ja’ zeggen op vragen wanneer dit voor jou écht goed voelt. Vergeet niet dat dit een proces gaat zijn. Het zal je misschien niet elke dag even goed lukken. Maar volg  je gevoel en zet je eigen geluk voorop. Veel succes! 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.