10 manieren om snel uit een mentale dip te komen

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 14:50

Je voelt je futloos, somber en je hebt nergens zin in. Het liefst ga je met je hoofd onder een kussen liggen en wachten tot de dag voorbij is. Als je even niet lekker in je vel zit, kan het moeilijk zijn om positief te denken en jezelf weer bijeen te rapen. Maar gelukkig zijn er veel eenvoudige dingen die je kunt doen om jezelf hierbij te helpen. In dit artikel leer je hoe je doormiddel van 10 manieren snel uit weer uit een dipje komt.1. Slaap voldoende

Onderschat de invloed van slaap op jouw gemoedstoestand niet. Gebrek aan slaap kan zorgen voor een slechter humeur, vermoeidheid en negatieve gevoelens. Zorg dus dat je voldoende slaapt wanneer je uit je dipje wilt komen. Probeer wat structuur aan te brengen in je slaapschema. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. 

 

2. Wees dankbaar

Dankbaar zijn terwijl je in een dipje zit kan heel moeilijk zijn. Toch is het een super krachtiger manier om uit jouw negatieve gedachtengang te ontsnappen. Dankbaar zijn zal je helpen je te concentreren op wat je hebt, in plaats van wat je niet hebt of wat er mis gaat in het leven. Die verandering van houding kan je helpen uit de negatieve spiraal te komen.

 

3. Verander je omgeving

Als je omgeving je slecht laat voelen, wordt het tijd om deze te veranderen. Koop wat leuke accessoires bij de action, verplaats je meubels, doe de gordijnen open om meer zonlicht binnen te laten, of steek wat kaarsjes aan. Doe wat je kunt om je omgeving er nieuw en gezellig uit te laten zien.

 

4. Maak het leven simpeler

Misschien wel de meest gemaakte fout die mensen, en ook ikzelf, vaak maken; je probeert te veel taken op je te nemen en te veel doelen tegelijk te behalen. Inmiddels heb ik ontdekt dat elke keer dat ik in een dipje zit, ik het te druk heb of te veel hooi op mijn vork genomen heb. Een typisch gevalletje ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Dit put je uiteindelijk alleen maar uit. Probeer één doel te kiezen en concentreer je daar volledig op. Dit zal wonderen doen voor je energielevel en motivatie. 

 

5. Accepteer jouw dipje 

Je Instagram feed staat vol met de meest blije, perfecte en productieve mensen, terwijl jij vol zelfmedelijden op de bank zit. Je gaat je alleen maar minder voelen en baalt van jezelf.  Het is van groot belang om op deze momenten te onthouden dat we allemaal mens zijn. Niemand is 24/7 blij en gemotiveerd. Wees een beetje liever voor jezelf tijdens deze periodes. 

 

6. Schrijf het op

Als je niet zeker weet waarom je precies in dipje bent beland, is dit een goed moment om jouw gevoelens op papier te zetten. Geef jezelf 10 tot 15 minuten om alles op te schrijven wat je voelt. Alleen het schrijven kan enorm opluchten. Vaak houden we verwarring, woede, verdriet of andere emoties vast, waarvan we ons niet eens bewust waren.

 

7. Ga bewegen

Wanneer je in een dip zit heb je al snel de neiging om onder een deken in je bed te gaan liggen. Toch is het in dit geval beter om lekker te gaan bewegen. Zodra je een uurtje hebt gesport voel je je moe en ontspannen tegelijk. Je hebt stress en problemen van je afgeschud en je voelt je fit en gezond. Wanneer je minimaal 30 minuten matig tot intensief hebt bewogen maakt je lichaam ook nog eens endorfine aan. Een hormoon dat zorgt voor een gelukzalig gevoel.


8. Ga naar buiten

Combineer het naar buiten gaan met punt 7. Ga buiten een stuk wandelen, rennen of fietsen. De natuur en frisse lucht doen wonderen voor je humeur. In de natuur ontspan je beter en herstel je van stress. Ook kan je in een groene omgeving helderder nadenken en kun je je beter concentreren. Neerslachtigheid, depressiviteit en angst krijgen minder kans wanneer jij regelmatig in de buitenlucht te vinden bent.

9. Ruim op

Rommel kan afleidend werken en je eraan herinneren dat er nog een mega onafgewerkte to-do list op je ligt te wachten. Rommel zorgt dus voor onrust en kost daardoor onnodig veel energie. Wanneer jij het idee hebt dat je de grip op jezelf en je leven even kwijt bent, is opruimen een fijne manier om weer een beetje controle over je leven terug te winnen. Daarnaast kan het uitvoeren van huishoudelijke klusjes ook zorgen voor een goede afleiding van jouw negatieve gedachten. 


10. Praat over je gevoel

Zelf ben ik een enorme ‘deler‘ en ik merk dat ik me altijd erg opgelucht voel wanneer ik mijn verhaal gedaan heb. Het bespreken van jouw gevoel, geeft direct een lichter gevoel. Ook als jij niet makkelijk praat vanuit jezelf zou ik je willen adviseren om het toch eens te proberen.  Je maakt het jezelf onnodig zwaar als je je zorgen altijd maar alleen blijft dragen. Zoek een familielid, vriend of collega op wie je vertrouwt. Je zal merken dat mensen uit je omgeving je graag willen helpen. 


Iedereen zit wel eens in een mentale dip en zo'n periode waait vaak wel weer over. Als je je langdurig somber blijft voelen, kan er meer aan de hand zijn. Als jij voelt dat er iets speelt waar je niet uitkomt, raad ik je aan om een afspraak te maken bij je huisarts of een psycholoog.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.