Gezonde ontbijtgranen: waar kun je op letten?

In het artikel van vandaag deel ik in het kort de aandachtspunten en richtlijnen waar je op kunt letten wanneer je een gezonde keuze wilt maken qua ontbijtgranen. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel keuze in het ontbijtvak, waardoor het in mijn ogen heel waardevol is om te weten waar je rekening mee kunt houden bij het maken van een bewuste keuze. 

Lees meer »

Is havermout gezond?

Havermout is een gezond product en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Uiteindelijk bepaalt hoe je het klaarmaakt en wat je eraan toevoegt, hoe gezond het is. Zo is het bijvoorbeeld gezond als je het met halfvolle melk maakt.

Lees meer »

Mijn mening over diëten

In mijn eigen praktijk krijg ik vaak de vraag wat het beste dieet is om te volgen. Ik heb hier als voedingsdeskundige een duidelijke mening over. Om te beginnen, wat houdt het woord ‘dieet’ eigenlijk in? Het komt kortgezegd op het volgende neer: ‘een voedingspatroon dat aan bepaalde regels moet voldoen‘. Wat die eisen zijn, kan per dieet ontzettend verschillen. In dit artikel geef ik alleen mijn mening over de diëten die je volgt met het doel om af te vallen, zoals Sonja Bakker, het pioppi dieet, Atkins, Camebridge, vasten, Weight Watchers, ga zo maar door. 

Lees meer »

Welke fruitsoort is het meest gezond?

In mijn praktijk hoor ik regelmatig de vraag voorbijkomen welke fruitsoort nou eigenlijk het meest gezond is. In dit artikel lees je daarom hoe ik hierover denk. Het is lastig om van één fruitsoort te zeggen of het gezonder is dan het andere. Verschillend fruit bevat ook verschillende voedingsstoffen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je simpelweg niet alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten zouden kunnen bieden. Het is daarom verstandig om met verschillende fruitsoorten te variëren.

Lees meer »

Voor welke ijssoort kun je het beste kiezen als je wilt afvallen?

IJs valt niet binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een ijsje past in een gezond eetpatroon. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. In dit artikel laat ik je zien wat de handigste keuzes zijn op het gebied van ijssoorten wanneer je op je calorie-inname let. In het artikel worden waterijs, sorbetijs, yoghurtijs en roomijs/softijs met elkaar vergeleken. 

Lees meer »

Waarom we massaal slank willen zijn

Diëten is een groot onderdeel van onze cultuur geworden. Het ideaalbeeld is hoe slanker, hoe beter. Overal worden we geconfronteerd met wondermiddeltjes om dat extra vet toch maar kwijt te raken. Tenminste, dat belooft de dieetindustrie ons. In dit artikel maak ik duidelijk waarom we als maatschappij zo geobsedeerd zijn door gewicht. En dat de link tussen dik zijn en gezondheid lang niet zo simpel is als we vaak denken. We focussen ons zo op een verkeerd beeld van hoe een gezond lichaam eruitziet dat we mentale gezondheid compleet lijken te negeren. 

Lees meer »

Vegetariër worden, mijn tips als ervarings- en voedingsdeskundige

Zo lang als ik me kan herinneren wilde ik al vegetariër worden en zo lang als ik zelf keuzes kan maken eet ik geen vlees meer. Mijn moeder heeft mij hier altijd heel vrij in gelaten. Het komt er dus op neer dat ik al ruim 15 jaar geen vlees meer eet. Laatst kreeg ik een bericht van een goede vriend. Hij vertelde mij dat hij ervoor had gekozen om vanaf nu vegetarisch te gaan eten en hij vroeg mij, zowel uit het perspectief van een ervaren vegetariër als voedingsdeskundige, om tips. Het leek mij een goed idee om hier een artikel over te schrijven. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je vegetariër wordt. 

Lees meer »

Wat doet een voedingsdeskundige precies?

Als voedingsdeskundige ben je, zoals de naam al zegt, deskundige op het gebied van voeding. Als voedingsdeskundige beschik je over de nodige kennis op het gebied van anatomie en fysiologie en weet je natuurlijk veel van overgewicht, ondergewicht, afslanken, het volgen van diëten, voeding gerelateerde klachten (zoals voedselallergieën, diabetes, spijsverteringsproblemen, migraine, vermoeidheid, huidproblemen), en voedingsbehoeften bij specifieke groepen als sporters, kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. 

Lees meer »

Gastartikel van een arts: het belang van een gezond gewicht

In de spreekkamer zien we allemaal verschillende mensen met allemaal verschillende klachten. Voor de klacht gewichtstoename bestaan er eigenlijk geen duidelijke criteria; het gaat om het probleem zoals de persoon dat zelf ervaart. Als voorbeeld ervaart een mager persoon die enkele kilo’s zwaarder wordt, dit meestal niet als klacht en is dit soms zelfs gewenst. Bij personen met (de neiging tot) overgewicht is gewichtstoename meestal ongewenst en zien we de klacht “gewichtstoename” dan ook vaker.

Lees meer »

Mijn 10 favoriete producten voor het afvallen

Het zal geen verrassing voor jullie zijn, dat ik gezond eten ontzettend belangrijk vind. Om mijn gezonde leefstijl vol te houden, vind ik variëren ontzettend belangrijk. Door veel af te wisselen met lekkere, gezonde maaltijden, is het makkelijk vol te houden. Ik zorg ervoor dat ik bepaalde producten altijd in huis heb zodat ik altijd een gezonde maaltijd of tussendoortje kan klaarmaken. In dit artikel lees je welke producten ik, als voedingsdeskundige, standaard in huis heb. 

Lees meer »

Gezond broodbeleg

Er wordt mij vaak gevraagd  wat gezond broodbeleg is en of ik hier wat voorbeelden van wil geven. Daarom schrijf ik hier vandaag een artikel over. 

Lees meer »