Welke fruitsoort is het meest gezond?

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 17:41

In mijn praktijk hoor ik regelmatig de vraag voorbijkomen welke fruitsoort nou eigenlijk het meest gezond is. In dit artikel lees je daarom hoe ik hierover denk. Het is lastig om van één fruitsoort te zeggen of het gezonder is dan het andere. Verschillend fruit bevat ook verschillende voedingsstoffen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je simpelweg niet alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten zouden kunnen bieden. Het is daarom verstandig om met verschillende fruitsoorten te variëren.

 

Welke voedingsstoffen bevat fruit?

Fruit bevat verschillende voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, waaronder vitamine C, kalium en voedingsvezels.

Vitamine C

Niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel vitamine C bevatten zijn; sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi’s, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.

Voedingsvezels en kalium

Appels en bananen bevatten weinig vitamine C, maar wél enorm veel voedingsvezels en kalium. Kalium speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk en komt bijvoorbeeld voor in bananen en kiwi’s. Voedingsvezels zorgen onder andere voor een betere stoelgang  en verlagen het risico op diabetes type 2. Naast deze verschillende voedingsstoffen bevat fruit ook antioxidanten, zoals flavonoïden. 

 

 

Fruit uit blik

Fruit uit blik bevat vaak veel toegevoegde suiker en is daarom vaak geen gezonde keuze. Vervang fruit uit blik daarom liever voor gewoon fruit. 


Gedroogd fruit 

Gedroogd fruit bevat géén vitamine C, maar wel een hoop suiker en is erg calorierijk. Gedroogd fruit komt daarmee eerder in de buurt van snoep dan van fruit. Geen verstandige keuze dus wanneer je let op je calorie-inname. 

 

Diepvriesfruit

Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Laat ik voorop stellen dat fruit eten altijd een goed en gezond idee is! Maar vaak is de diepvries variant, in tegenstelling tot wat velen denken, zelfs gezonder dan het verse fruit. Dat komt omdat vers fruit minder vers is dan bevroren fruit. Klinkt onlogisch, maar eigenlijk is het simpel. Het verse fruit moet worden geplukt, gewassen, verpakt en naar de winkel vervoerd worden. Vervolgens ligt het daar ook nog een tijd in het schap voordat het in jouw fruitschaal eindigt. Tijdens dit proces gaan er door bepaalde enzymen voedingswaarden verloren. Fruit bestemd voor de diepvries kan direct na het plukken worden ingevroren. Het invriezen van fruit stopt dit proces van het afbreken van voedingswaarden, wat positieve gevolgen heeft voor de vitamines en mineralen.

 

Diepvriesfruit heeft nog een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere variant:

➥ Zo kun je zelfs in de winter je favoriete zomerse fruit eten.

➥ Diepvriesfruit is meestal goedkoper dan de normale variant.

➥ Ook is een bevroren vrucht natuurlijk langer houdbaar, wat weer zorgt voor minder voedselverspilling.

 


Conclusie 

Naar mijn idee zijn vers fruit en diepvriesfruit altijd een gezonde keuze. Om de gezondheidsvoordelen van fruit zo veel mogelijk te benutten is het belangrijk om voldoende te variëren. Neem dus niet alleen maar appels en bananen, maar kies ook voor bijvoorbeeld kiwi’s, rood fruit en mandarijnen. Wel hoor ik in mijn eigen praktijk vaak van mijn cliënten dat ze niet alle fruitsoorten lusten. Bedenk je dan goed dat welk stuk fruit dan ook altijd gezonder is dan een bewerkte snack als chocolade of chips. Eet jij elke dag een banaan in plaats van een ongezonde snack, wees dan trots op jezelf. Met een stuk fruit maak je hoe dan ook een gezonde keuze. Bouw het langzaam op en kijk altijd wat voor jou haalbaar is. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.