Gezonde ontbijtgranen: waar kun je op letten?

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 11:26

In het artikel van vandaag deel ik in het kort de aandachtspunten en richtlijnen waar je op kunt letten wanneer je een gezonde keuze wilt maken qua ontbijtgranen. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel keuze in het ontbijtvak, waardoor het in mijn ogen heel waardevol is om te weten waar je rekening mee kunt houden bij het maken van een bewuste keuze. 

Aandachtspunten

Om te weten of je kiest voor gezonde ontbijtgranen is het verstandig om het etiket te lezen. Ik geef mijn cliënten mee om te letten op onderstaande punten:
➥ Het product bevat minimaal 10 gram vezels (per 100 gram)

➥ Het product bevat maximaal 10 gram suiker (per 100 gram)

➥ Het product bestaat uit allemaal bekende ingrediënten (dus geen onnodige toevoegingen)

➥ Het product is gemaakt van volkoren granen

➥ Het product bevat niet te veel gedroogd fruit, want ook hierin zitten veel suikers

➥ Laat Cruesli en ontbijtgranen gericht op kinderen staan. Deze varianten bevatten vaak veel vet en suiker en leveren in verhouding weinig goede voedingsstoffen.

 

Mijn favoriet

Mijn absolute favoriete ontbijtgranen zijn toch wel de meest ‘basic’ varianten zoals havermout, Brinta en simpele muesli met een klein beetje noten, zaden en gedroogd fruit.


Moet je altijd gezond ontbijten? 

Moet je altijd de meest gezonde keuze maken? Nee, af en toe genieten van ‘chocopops’ omdat je dat gewoon heel lekker vindt is helemaal prima. Als je over het algemeen gezond ontbijt, kun je best eens een uitzondering maken. Maar wil je een gezonde keuze maken dan zijn dit de richtlijnen waar ik als voedingsdeskundige voornamelijk op let.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.