Wat kun je vandaag direct doen wanneer je gezonder wilt gaan leven?

Stop met wachten tot maandag, de nieuwe maand of wanneer het buiten warmer is. Wacht niet tot het perfecte moment, want dat zal nooit komen. Start vandaag! Er zijn genoeg dingen die je gelijk kunt doen als je gezonder wilt gaan leven. In dit artikel deel ik alvast 20 manieren waarmee je direct kunt gaan werken aan  een gezondere leefstijl:

Lees meer »

Review: knap voor een dik meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt daarom al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. “Knap voor een dik meisje” is een openhartig boek, geschreven door Tatjana Almuli, over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Ik vind het als gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige belangrijk om aandacht te geven aan 'fat shaming'. In dit artikel lees je mijn recensie over het boek "Knap voor een dik meisje". 

Lees meer »

Mijn mening over diëten

In mijn eigen praktijk krijg ik vaak de vraag wat het beste dieet is om te volgen. Ik heb hier als voedingsdeskundige een duidelijke mening over. Om te beginnen, wat houdt het woord ‘dieet’ eigenlijk in? Het komt kortgezegd op het volgende neer: ‘een voedingspatroon dat aan bepaalde regels moet voldoen‘. Wat die eisen zijn, kan per dieet ontzettend verschillen. In dit artikel geef ik alleen mijn mening over de diëten die je volgt met het doel om af te vallen, zoals Sonja Bakker, het pioppi dieet, Atkins, Camebridge, vasten, Weight Watchers, ga zo maar door. 

Lees meer »

Waarom ik elke dag 10000 stappen zet

Zelf zet ik al maanden 10000 stappen per dag. Ik voel me hier heel goed bij. Binnen de wandelwereld lijkt 10000 stappen per dag te gelden als een soort magische standaard om fit te blijven. Op stappentellers staat dit aantal dan ook vaak als doelwit ingesteld, met steeds een bemoedigende melding zodra je het gehaald hebt. Maar waar komen die 10000 stappen-norm eigenlijk vandaan? En waarom kies ik er voor om zoveel stappen per dag te zetten? 

Lees meer »

Voor welke ijssoort kun je het beste kiezen als je wilt afvallen?

IJs valt niet binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een ijsje past in een gezond eetpatroon. Er is wel verschil in welke soort je kiest: de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. In dit artikel laat ik je zien wat de handigste keuzes zijn op het gebied van ijssoorten wanneer je op je calorie-inname let. In het artikel worden waterijs, sorbetijs, yoghurtijs en roomijs/softijs met elkaar vergeleken. 

Lees meer »

Gastartikel van een arts: afvalsupplementen

Een gezond lichaamsgewicht is van groot belang voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Over de risico’s van een te hoog lichaamsgewicht schreef ik eerder een gastartikel voor LITE Leefstijladvies. Nog belangrijker dan een gezond en stabiel lichaamsgewicht is het op een gezonde manier bereiken van jouw streefgewicht. Een steeds populairder wordende manier om snel af te vallen is door middel van het gebruik van afvalsupplementen. Wat weten we daar eigenlijk over en wat zijn de belangrijkste risico’s?

Lees meer »

Waarom we massaal slank willen zijn

Diëten is een groot onderdeel van onze cultuur geworden. Het ideaalbeeld is hoe slanker, hoe beter. Overal worden we geconfronteerd met wondermiddeltjes om dat extra vet toch maar kwijt te raken. Tenminste, dat belooft de dieetindustrie ons. In dit artikel maak ik duidelijk waarom we als maatschappij zo geobsedeerd zijn door gewicht. En dat de link tussen dik zijn en gezondheid lang niet zo simpel is als we vaak denken. We focussen ons zo op een verkeerd beeld van hoe een gezond lichaam eruitziet dat we mentale gezondheid compleet lijken te negeren. 

Lees meer »

Kom je aan van één dag ongezond eten?

Je probeert af te vallen, gezond te eten, lekker te sporten en dan opeens is daar een 'slechte' dag. Je eet ongezond(er) en meer dan je eigenlijk zou willen met een schuldgevoel en paniek tot gevolg. Eén dag heb je jezelf laten gaan en nu geeft de weegschaal alweer 2 kilo meer aan. Je was zo goed bezig, maar nu is alles verpest. Dit is een gedachte die velen zullen herkennen. Is nu al het harde werk voor niets geweest? Hoe zit dit en kun je daadwerkelijk aankomen na één dag ongezond eten? 

Lees meer »

10 fabels over afvallen

Er is veel slecht advies over afvallen te vinden op internet. Het meeste ervan is óf niet bewezen, óf zelfs gewoon bewijsbaar onwaar. In dit artikel lees je 10 fabels en misvattingen over gewichtsverlies.

Lees meer »

Wat doet een voedingsdeskundige precies?

Als voedingsdeskundige ben je, zoals de naam al zegt, deskundige op het gebied van voeding. Als voedingsdeskundige beschik je over de nodige kennis op het gebied van anatomie en fysiologie en weet je natuurlijk veel van overgewicht, ondergewicht, afslanken, het volgen van diëten, voeding gerelateerde klachten (zoals voedselallergieën, diabetes, spijsverteringsproblemen, migraine, vermoeidheid, huidproblemen), en voedingsbehoeften bij specifieke groepen als sporters, kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. 

Lees meer »

Gastartikel van een arts: het belang van een gezond gewicht

In de spreekkamer zien we allemaal verschillende mensen met allemaal verschillende klachten. Voor de klacht gewichtstoename bestaan er eigenlijk geen duidelijke criteria; het gaat om het probleem zoals de persoon dat zelf ervaart. Als voorbeeld ervaart een mager persoon die enkele kilo’s zwaarder wordt, dit meestal niet als klacht en is dit soms zelfs gewenst. Bij personen met (de neiging tot) overgewicht is gewichtstoename meestal ongewenst en zien we de klacht “gewichtstoename” dan ook vaker.

Lees meer »