Review: knap voor een dik meisje

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 10:40

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt daarom al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. “Knap voor een dik meisje” is een openhartig boek, geschreven door Tatjana Almuli, over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Ik vind het als gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige belangrijk om aandacht te geven aan 'fat shaming'. In dit artikel lees je mijn recensie over het boek "Knap voor een dik meisje". 

Gewichtsstigmatisering

Kwetsbaar en dapper, maar naar mijn idee ook zó nodig. Tatjana wist me vanaf de eerste bladzijde te raken met haar woorden en met haar ervaringen. In dit boek voel je de rauwe emoties en veel stukken vond ik ook ontzettend confronterend. Waar het voor een baby nog sociaal geaccepteerd wordt om dik te zijn is dit al gauw klaar. 'Fat shaming' is een groot probleem dat voor Tatjana leidt tot een leven vol schaamte en zelfhaat. Tatjana neemt je mee door alle fases van haar leven. Van pesterijen op school, uitgelachen worden door docenten, bemoeizuchtige familieleden, bevooroordeelde wildvreemden, bevooroordeelde specialisten, verschillende behandeltrajecten, de eetbuien, de ongevraagde adviezen, het vechten, het constante lege gevoel en het onbegrip.

Is afvallen de oplossing?

Tatjana weet uiteindelijk met behulp van het televisieprogramma “Obese” zo’n 60 kg af te vallen. In deze periode ervaart zij hoe het is om niet dik te zijn in een land waar dun zijn de norm is. Ze krijgt complimenten over haar uiterlijk en mensen gaan er bij voorbaat al vanuit dat ze zich nu wel fantastisch zal moeten voelen. Niets is minder waar. Dun zijn lijkt toch niet de magische oplossing te zijn waarop ze had gehoopt. Wanneer haar gewicht weer toe begint te nemen, bereiken schaamte en zelfhaat een hoogtepunt.

Van zelfwalging naar zelfacceptatie 

Tatjana krijgt uiteindelijk antwoord op de vraag waar de constante honger vandaan komt en beseft dat haar natuurlijke gewicht mogelijk hoger is dan ze altijd hoopte. In "Knap voor een dik meisje" vertelt Tatjana Almuli op een open en heel eerlijke manier over de moeizame relatie die ze van kinds af aan met haar eigen lichaam heeft. Het boek gaat over lichaamspositiviteit en lichaamsneutraliteit, maar toont vooral ook aan hoe dikke mensen in de samenleving behandeld worden. In het laatste deel word je meegenomen in dit proces van zelfacceptatie. Ook dit gaat met vallen en opstaan. Tatjana gaat het gesprek aan met andere dikke vrouwen, wat ze tot dan toe nooit eerder gedaan heeft, en deelt de ervaringen van deze vrouwen in haar boek.

Mijn oordeel

Ik vind het als gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige belangrijk om aandacht te besteden aan gewichtsstigmatisering. Ook al is het niet mijn strijd, het raakt me wel enorm. Ik zou iedereen willen meegeven eigen overtuigingen, oordelen en woordkeuze over anderen kritisch onder de loep nemen. Dit is een boek voor jou als je de oordelen, schaamte en zelfhaat herkent, maar ook als je jezelf soms betrapt op (voor)oordelen over dikke mensen.

 

Knap voor een dik meisje is een rauw, emotioneel boek over een meisje dat met zichzelf worstelt in een maatschappij die extreem gefixeerd is op uiterlijk. Het boek heeft me enorm geraakt en was een echte eye-opener. Ik zou iedereen aanraden om dit boek te lezen. 


Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.