Mijn mening over diëten

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 10:37

In mijn eigen praktijk krijg ik vaak de vraag wat het beste dieet is om te volgen. Ik heb hier als voedingsdeskundige een duidelijke mening over. Om te beginnen, wat houdt het woord ‘dieet’ eigenlijk in? Het komt kortgezegd op het volgende neer: ‘een voedingspatroon dat aan bepaalde regels moet voldoen‘. Wat die eisen zijn, kan per dieet ontzettend verschillen. In dit artikel geef ik alleen mijn mening over de diëten die je volgt met het doel om af te vallen, zoals Sonja Bakker, het pioppi dieet, Atkins, Camebridge, vasten, Weight Watchers, ga zo maar door. 

Afvallen

Het principe van afvallen is eigenlijk heel simpel. Je eet een periode minder calorieën dan je verbruikt en je valt af. Gezond afvallen gaat in een tempo van een halve tot een hele kilo gewichtsverlies per week. Veel mensen schrikken hiervan en slaan gelijk aan het rekenen. Als je 15 kilo kwijt wilt ben je daar dus wel 30 weken mee bezig om dit te bereiken. Mensen willen dat het sneller gaan en trappen toch daarom toch vaak in de aantrekkelijk lijkende (crash)diëten.  


Waarom werkt een dieet niet op lange termijn?

Ik raad eigenlijk nooit iemand aan een dieet te volgen om af te vallen. Ik merk namelijk dat mensen een dieet als iets tijdelijks zien. Even een paar weken of maanden anders eten om gewicht te verliezen. Maar wat als die periode over is? Vaak zie ik dat mensen dan weer ‘normaal’ gaan eten en weer langzaam aankomen. Soms zelfs nog meer dan ze oorspronkelijk wogen. Dit noemen we het jojo-effect. Een ander groot nadeel van een kant-en-klaar dieet, is dat het niet op jouw persoonlijke wensen, doelen en voorkeuren is afgestemd. Iedereen is anders dus naar mijn idee is het dus ook compleet onmogelijk om een dieet te maken dat voor iedereen werkt. De kans dat je voedingstekorten oploopt tijdens zo'n dieet is enorm groot. Ook is het op lange termijn niet haalbaar omdat het gewoon niet praktisch is binnen jouw leefstijl. Tenslotte is het vrijwel altijd zo dat een dieet bepaalde producten verbiedt. Ik houd niet zo van een negatieve benadering.  Ook houd je zo’n verbod opnieuw nooit vol op een lange termijn. 

Je leefstijl veranderen

Als voedingsdeskundige vertel ik mijn cliënten altijd in het eerste consult, dat we bezig gaan met het veranderen van de leefstijl, niet met het volgen van een dieet. Dat betekent ook dat er gewoon ruimte is voor jouw favoriete snacks. In plaats van bepaalde producten te verbieden, leer ik je om ermee om te gaan op een gezonde en verantwoorde manier. Ik waarschuw vaak ook direct dat deze methode minder grote resultaten geeft op korte termijn. Met een streng dieet val je veel sneller af dan met kleine aanpassingen in je leefstijl. Het is echter wél haalbaar op de lange termijn, waardoor de uiteindelijke resultaten vrijwel altijd stukken beter en langdurig zijn. Mijn cliënten zijn altijd weer verbaasd over het grote effect wat relatief kleine veranderingen kunnen hebben. Vaak wordt gedacht dat je superstreng moet zijn om af te vallen, maar eigenlijk valt dat vrijwel altijd mee. 


Gun jezelf de tijd om te veranderen

De vraag die ik mensen stel die snel willen afvallen is, wanneer had je voor het laatst het gewicht dat je nu wilt bereiken? Het antwoord op deze vraag is nooit ‘4 weken geleden’. Het antwoord is meestal járen geleden. Mijn volgende vraag is dan: is het realistisch om te verwachten dat je dat gewicht, wat er in meerdere jaren aan is gekomen, er even in 4 weken af kan krijgen én houden? Nee. Gun jezelf daarom de tijd om te veranderen. 

 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.