10 gezonde tussendoortjes voor gezond afvallen

Gepubliceerd op 11 november 2020 om 17:47

In dit artikel behandel ik een onderwerp waar ik misschien wel de meeste vraag naar krijg: gezonde tussendoortjes. 

Ik vind het belangrijk dat een tussendoortje jou de juiste voedingsstoffen biedt zodat, jij energiek en zonder honger gevoel de dag doorkomt. Wanneer je tussendoortjes gaat vermijden bestaat de kans dat je tijdens de hoofdmaaltijden zoveel honger hebt dat je te veel gaat eten.

Ik dit artikel geef ik je 10 voorbeelden van gezonde (en lekkere) tussendoortjes:

1. Fruit

Fruit is super gezond. Welk soort fruit maakt echt niet uit. Je kunt veel beter kiezen voor een stuk fruit dan voor een zak chips. In fruit zitten namelijk veel vitamines en vezels die jouw lichaam nodig heeft. 


2. Groente

Zelf ben ik gek op rauwe groente. Denk hierbij aan worteltjes, tomaatjes, komkommer, paprika, bleekselderij en ga zo maar door. Het voordeel van groente is dat je er oneindig van kan eten zonder aan te komen. Dip de rauwe groente ook eens in een beetje hummus. Super lekker! 

3. Bakje magere kwark 

Kwark is een ideaal hongerstillend tussendoortje. Kwark zit boordevol eiwitten en bevat weinig koolhydraten en vet. Voeg wat fruit toe aan je kwark en je hebt een heerlijke verantwoorde snack.   


4. Gekookt ei

Een van mijn persoonlijke favorieten: een gekookt ei. Super makkelijk om te maken en om mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk en het vult super goed! Een ei is heel gezond en bevat veel eiwitten, waardoor je lekker lang vol zit.

5. Augurken

Augurken vind ik echt heerlijk (en nee, ik ben niet zwanger). Heb je behoefte aan net een iets andere smaak, kies dan voor augurken als tussendoortje. Een augurk bevat slechts 5 calorieën per stuk. Voor de variatie kan je ook een plakje kipfilet om de augurk wikkelen. 


6. Olijven

Olijven zijn ideaal om mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk. Olijven bevatten weinig calorieën en veel goede vetten en krachtige antioxidanten.  


7. Noten

Noten zijn ontzettend gezond en goed voor je, zowel de ongebrande, gebrande en geroosterde varianten. In noten zit veel onverzadigd vet, waardoor het eten van noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Wel zou ik adviseren om te gaan voor ongezouten noten en maximaal 1 handje per dag te eten. Er zitten namelijk relatief veel calorieën in noten. 


8. Pure chocolade

Pure chocolade (85% cacao of meer) is in tegenstelling tot wit en melk chocolade wél gezond, mits je het natuurlijk met mate eet. 


9. Een kleine portie havermoutpap

Kook bij het ontbijt net een beetje meer havermoutpap dan je gewend bent en neem dit met je mee als snack later op de dag. Havermoutpap kan zowel koud als warm gegeten worden, vult goed en is makkelijk in een bakje mee te nemen. 

10. Edamame boontjes

Edamame boontjes zijn jonge sojaboontjes. Ze zijn hartstikke lekker én gezond. Ideaal als snack bij bijvoorbeeld een film of een spelletjesavond. Voeg wat kruiden toe voor extra smaak, maar probeer de hoeveelheid zout te beperken.

 

Wat zijn jouw go-to gezonde snack ideeën?

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.