Afvallen - hoe begin je?

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 10:51

Je hebt besloten dat je nu écht van die overtollige kilo's af wilt. Je krijgt er last van en voelt je niet fit en zelfverzekerd. Maar waar moet je beginnen? Hieronder heb ik 10 belangrijke punten voor jou opgesomd die jou kunnen helpen wanneer jij gaat beginnen met afvallen. 

1. Creëer de juiste mind-set

Probeer eerst voor jezelf een duidelijk doel vast te stellen. Ik hoor mensen vaak zeggen: "Ik wil afvallen" of "Ik wil 10 kilo kwijt, dan ben ik gelukkig". Naar mijn idee zijn dit geen doelstellingen die jou gemotiveerd zullen houden. Waarom wil jij afvallen? En wat maakt jou precies gelukkig als je die 10 kilo kwijt bent? Probeer te bedenken welke gevolgen van het afvallen voor jou écht belangrijk zijn. Denk hierbij aan doelen als: "Ik wil graag afvallen, zodat ik weer met mijn kinderen buiten kan spelen" of "Ik wil graag 10 kilo kwijt, zodat ik op een gezond gewicht zit en geen medicijnen meer hoef te slikken". Dit zijn de dingen die jouw uiteindelijk gelukkig zullen maken, en niet de verloren kilo's zelf. 

 

2. Gemotiveerd blijven

Een groot deel van gemotiveerd blijven, hangt samen met punt 1. Blijf jezelf goed bedenken waarom jij dit wilt. Doe het voor jezelf en niet voor iemand anders. Daarnaast zou ik aanraden om kleine doelen te stellen op weg naar jouw uiteindelijke doel. Stel bijvoorbeeld een doel voor de dag of de week, begin klein. Alles in één keer aanpakken lukt vaak niet, waardoor je snel terugvalt in jouw oude patroon. Ga stapje voor stapje op weg naar die gezonde leefstijl, zo blijf je gemotiveerd. Zelf vind ik het leuk om sportieve doelen voor mezelf te stellen, je leest er over in dit artikel

 

3. Wees trots op jezelf 

Punt 3 is een aanvulling op bovenstaand punt. Je bent hard aan het werk en blijft gemotiveerd. Je ziet vooruitgang en merkt dat je je doelen behaalt. Wees daar trots op en vier het. Met vieren, bedoel ik niet dat je na elke halve kilo die je kwijtgeraakt bent je een hele taart moet gaan weg eten, maar beloon jezelf met bijvoorbeeld een bezoekje aan de nagelstudio wanneer je halverwege jouw einddoelsteling zit. 


4. Sporten

Ik zie het veel gebeuren. Je hebt besloten dat je een paar kilo wilt gaan afvallen en je besluit gelijk 5 keer in de week minimaal een uur te sporten. Daarnaast probeer je 10000 stappen te zetten op een dag en is je plan om elke dag op de fiets naar je werk te gaan. Mijn advies is om het veel rustiger op te bouwen. Zoals hierboven benoemd, is de kans groter dat jij gemotiveerd blijft wanneer jij kleinere haalbare doelen voor jezelf stelt. Wanneer je ziet dat dit jou lukt, kan je dit langzaam gaan opbouwen. Ook is dit beter voor je spieren en gewrichten en voorkom je blessures. 

5. Drink voldoende 

Wanneer de maag vol zit, geeft deze seintjes door aan ons brein om te stoppen met eten. Ons brein is allen niet heel goed in het onderscheid maken tussen een honger- en dorstgevoel. Het kan daarom zo zijn dat je denkt dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt.  Door genoeg te drinken zal je je voller voelen en daarom minder hongerig zijn gedurende de dag. 

 

6. Plan geniet momenten in

Ik hoor mensen vaak zeggen: "Ik ga stoppen met snoepen" of "Ik ga vanaf nu nooit meer chips eten". Ik help je vast uit je droom, want dit gaat jou hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Zulke uitspraken zullen uiteindelijk alleen maar demotiveren en teleurstellen. Je zal merken dat je veel makkelijker iets ongezonds kan afslaan wanneer je voor jezelf hebt ingepland wanneer jij iets ongezonds gaat eten. Ik kies er bewust voor om niet elke traktatie van een collega aan te nemen (elke dag is er wel iemand jarig of valt er iets te vieren), maar om op vrijdagavond samen met mijn familie of vriend op de bank chips of chocolade te eten.  Op deze manier geniet ik echt van mijn 'cheat' moment. 

7. Eet lekker en gezond

Zorg ervoor dat jij je gezonde maaltijden écht lekker maakt, zo heb jij ook gelijk minder behoefte aan de ongezonde varianten. Kies voor gezonde producten waarvan jij weet dat je ze sowieso lekker vindt en graag eet.  

8. Maak bewegen leuk

Probeer verschillende sporten en manieren van bewegen uit. Je hoeft niet perse te fintessen of hard te lopen om in beweging te zijn. Daarnaast kan het je helpen om meer te bewegen als je dit samen met iemand doet, bijvoorbeeld een vriendin of je kinderen. 


9. Stel je omgeving op de hoogte

Vertel de mensen in jouw directe omgeving dat je gaat afvallen en op welke manier. Stel ze op de hoogte van jouw doelen. Zij kunnen je hierin supporten. Ook kunnen ze op deze manier rekening houden met welke boodschappen ze in huis halen. 

10. Eet niet te weinig en sla geen maaltijden over

Het is waar dat wanneer je onder jouw energiebehoefte gaat zitten, je zult afvallen. Een valkuil voor velen is dat ze ineens heel weinig gaan eten of maaltijden over slaan. Grote kans dat je op deze manier gaat afvallen, maar dit is niet gezond en goed voor jou lichaam. Daarnaast zal je dit op de lange termijn niet kunnen volhouden. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.