Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere melk?

Melk bevat van nature vet. Maar het vetgehalte van de melk die direct van de koe komt kan nogal verschillen. Dit komt door de verschillende seizoenen en de voersoort die de koe krijgt. Daarom wordt het vetgehalte in melk in de fabriek gelijk gemaakt.  

Het fabrieksproces 

Dit doen ze door eerst al het vet uit de melk te halen en dan gedoseerd weer toe te voegen. Dit is hoe melkproducten, met een verschillend vetgehalte, namelijk volle, halfvolle en magere zuivel, ontstaan. 

・ Volle melk bevat 3,5 procent vet.
・ Halfvolle melk bevat 1,5 tot 1,8 procent vet.
・ Magere melk bevat minder dan 0,5 procent vet.
・ Karnemelk bevat minder dan 1 procent vet.

Voedingsstoffen

Qua vetgehalte zit er dus een groot verschil tussen de zuivelvarianten, maar wat de andere voedingsstoffen betreft (denk aan eiwit, vitamine B2, B12 en calcium) is er vrijwel geen verschil tussen de magere, halfvolle en volle variant.


Andere zuivelproducten

Melk wordt door de boer of in de zuivelfabriek verwerkt tot andere zuivelproducten, zoals yoghurt, kwark, slagroom en kaas. Voor veel van deze producten bestaan er vaste afspraken over het vetgehalte. Je kunt het vetpercentage terugvinden bij het voedingswaardetabel op de verpakking.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.