Eet jij altijd gezond? - Een veelgestelde vraag aan een voedingsdeskundige

Veel mensen vragen aan mij of ik altijd gezond eet. En vragen zich af of ik weleens wat ongezonds eet. Daarom krijg ik vaak de vraag "Eet jij altijd gezond?" Ik word soms gek aangekeken als mensen zien dat ik gewoon een stuk taart, bakje chips of chocoladereep eet. Jij bent voedingsdeskundige, dus jij eet toch alleen maar gezond? Ik ga in het artikel dieper in op dit idee. Ik kan een heel kort antwoord geven op deze vraag, namelijk: nee, ik eet zeker niet altijd alleen maar gezonde dingen. Ik zal je in het artikel van vandaag uitleggen hoe ik kijk naar een gezonde leefstijl en hoe dat er voor mij uit ziet. 

Mijn visie op een gezonde leefstijl 

Gezond leven betekent niet dat je nooit meer iets ongezonds mag eten. Dit houdt niemand vol. Af en toe lekker genieten van iets ongezonds, hoort gewoon bij een gezonde leefstijl. Ik vind het belangrijk om waardevolle momenten te kiezen waarop ik bewust geniet van minder gezonde voeding. Buiten deze momenten kies ik ervoor om wat meer op te letten en dan voornamelijk gezondere keuzes te maken.  Ik vind het wel altijd een heel goed idee om jezelf af te vragen of je écht geniet van wat je eet en drinkt. Dit helpt je te bepalen welke ongezonde producten jouw favorieten zijn. Zo kun je dingen die dat niet zijn, makkelijker laten staan. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat af en toe genieten van ongezonde producten, die jij écht lekker vindt,  je kan helpen om  je gezonde leefstijl vol te houden. Geniet van voeding en het leven, zoals jij dat zelf wilt. Sta achter jouw keuzes, of dat nou 'gezond' of 'ongezond' is en dan is alles goed. Hieronder deel ik de basis aandachtspunten van mijn gezonde leefstijl. Deze kun jij ook toepassen wanneer je gezonder wilt gaan leven. 

Mijn aandachtspunten

Ik sta mijzelf toe om alles te eten en te drinken. Er is voor mij geen 'goede' of 'foute' voeding. Ik luister naar mijn lichaam en gevoel. Hoe lukt het mij dan om mijn gewicht onder controle te houden of af te vallen wanneer ik dat wil? Dit doe ik door de volgende aandachtspunten in gedachten te houden. 

 

1. Wat is mijn doel? Wat wil ik?

Ik bepaal altijd wat ik voor mijzelf wil. Dit doe ik zo specifiek mogelijk. Waarom vind ik gezond leven belangrijk? Welke voordelen biedt een gezond gewicht mij? Waarom wil ik gezond eten? Hoe voel ik mij als ik goed voor mezelf zorg? De antwoorden op deze vragen onderbouw ik zo duidelijk mogelijk. Dit dient vervolgens als mijn motivatie, waardoor ik gezond leven of afvallen volhoud.  Vul dit ook eens voor jou in. Welke voordelen biedt het jou wanneer je 10 kilo bent afgevallen? Krijg je hier meer zelfvertrouwen van? Pas je weer in leuke oude kleding? Of misschien draagt het afvallen wel bij aan jouw algehele gezondheid. Het is belangrijk dat je deze vragen zo concreet mogelijk voor jezelf beantwoordt. Formuleer je doel als volgt: Ik wil .. kilo afvallen, omdat .... . Ik geef mijn cliënten altijd mee om zoveel mogelijk redenen te bedenken waarom jij gezond wilt leven. Dit lijstje kun je er op moeilijke momenten bij houden, om jezelf te motiveren. 

 

2. Wat vind ik echt lekker? 

Het is belangrijk om heel bewuste keuzes te maken over wat je lekker vindt en wat niet. Natuurlijk zou jij (en ik ook) elke dag wel een reep chocolade of zak chips lusten. Ik weet echter dat ik me dan minder fit, gezond en slank zou gaan voelen. Je wilt graag goed in je vel zitten, daarom is het makkelijker om regelmatig ‘nee’ te zeggen. Ik ben daarom gaan onderzoeken welke ongezondere producten ik écht lekker vindt. Deze heb ik dan ook verwerkt in mijn voedingspatroon. Dit kun jij ook doen. Wanneer je inzicht krijgt in ongezonde producten die jij écht heel lekker vindt, kun je deze gaan verwerken in jouw gezonde leefstijl. En de ongezonde producten waar jij eigenlijk helemaal niet zo van geniet kun je eruit gaan halen. 

 

3. Wat zijn waardevolle momenten?

We nemen vaak iets ongezonds omdat het er simpelweg staat of in huis is. Zonde van de calorieën eigenlijk.  Op zo'n moment geniet je er eigenlijk niet eens écht van. Bedenk daarom eens wanneer jij het meest geniet van een lekkere snack of maaltijd. Samen met je gezin of met je partner op de bank, tijdens je favoriete serie of drink je graag een biertje met je vrienden op de sportclub? Voor mij zijn dit de momenten met mijn familie, vrienden of vriend. Op deze manier geniet ik bewust van een wat ongezonder product op een voor mij waardevol moment. 

 

4. Ik kook en eet lekker

Kies voor gezonde maaltijden en gezonde producten die jij écht lekker vindt. Zo wordt gezond leven leuk en ook een stuk makkelijker. Om een gezond voedingspatroon vol te houden is het belangrijk dat je het aanpast aan jouw smaak en voorkeur. Hou je niet van havermoutpap? Eet dan geen havermoutpap. Zo simpel is het. Ga geen producten eten omdat je denkt dat dat 'moet' of 'hoort'. Je houdt gezond eten veel langer vol als je dingen eet en drinkt die jij lekker vindt en die bij jou passen. Gebruik daarnaast lekkere kruiden en specerijen om jouw voeding op smaak te brengen.

 

5. Calorieën bijhouden

Calorieën tellen kan wel degelijk heel waardevol zijn, om inzicht te krijgen in wat je voedingsbehoefte ongeveer is. Door het bijhouden van je calorieën, weet je steeds beter welke voedingsstoffen in welke producten zitten en met welke producten je iets voorzichtiger moet zijn. Ik houd nog regelmatig een dag mijn voeding bij in een Voedingsapp. Hiermee kijk ik of ik ongeveer op, boven of onder mijn energiebehoefte zit. 

 

6. Rust en ontspanning

Een onderwerp dat je misschien niet direct verwacht in dit lijstje, maar toch is het enorm belangrijk. Wist je dat stress afvallen en gezond eten lastig maakt? Aan de ene kant heb je gewoon de energie niet om gezond te eten en te bewegen, terwijl aan de andere kant je hormoonhuishouding en stofwisseling de boel in de war gooien. Ook zorgt het stresshormoon cortisol voor een onverzadigd gevoel. Ontspannen is dus de sleutel tot succes wanneer je gezond wilt leven.  Ik probeer daarom genoeg momenten in te plannen waarop ik tot rust kan komen. Ga voor jezelf eens onderzoeken wat jou écht ontspant en oplaadt. 

 

7. Keuzes maken

Ik probeer altijd datgene wat voor mij staat te beoordelen. Hoe lekker vind ik dit écht en hoe graag zou ik het op dit moment willen eten? Dit helpt me enorm om me niet vol te eten met snacks, hapjes en chocolade. Ik neem een paar seconden of minuten de tijd om wat beter na te denken of ik het product écht wil opeten, of dat het eigenlijk niet zo nodig is. 

 

8. Sta achter je keuzes

Of je er nou wel of niet voor kiest om eens wat ongezonder te eten, het is belangrijk om altijd achter je keuze te staan. Besef dat het altijd jouw keuze is wat je wel of niet eet. Luister goed naar je lichaam. Het is normaal dat je de ene dag behoefte hebt aan chocolade en de andere dag aan een salade. Er is niemand ter wereld die je verbiedt om dingen te eten. Jij kiest er zelf bewust voor om wel of geen gezonde keuzes te maken, met jouw persoonlijke doel en afwegingen in het achterhoofd. 

 

9. Beweging

Naast gezond eten is beweging ook heel belangrijk. Ik richt mij in eerste instantie op een actief leven. Een algemeen actief leven heeft uiteindelijk veel meer effect op je gezondheid dan enkele uurtjes in de sportschool. Ik zorg dat ik gedurende de dag lekker in beweging blijf. Dit stimuleert de vetverbranding en ik voel me daar heel goed bij. 

 

10. Kom uit de dieetmentaliteit 

De meeste mensen kiezen bij een dieet voor alles of niets. Dit houdt in dat je alleen maar gezonde dingen eet en alles wat ongezond is zo veel mogelijk uit je buurt probeert te houden. Maar onthoud dat gezond leven nooit ophoudt. Dit doe je je hele leven lang. Voor veel mensen is een alles of niets dieet daarom niet vol te houden. Als je jezelf juist af en toe wel toestaat om iets ongezonds te eten, zal het op de lange termijn veel makkelijker zijn om je gezonde leefstijl te kunnen volhouden.

 


11. Geen 'goed' of 'fout' 

Laat 'goede' en 'foute' voeding los. Alles mag en met elk product kun je afvallen. Natuurlijk is het goed om voornamelijk gezond te eten, maar door af en toe juist ongezond te eten ga je dit de rest van je leven kunnen volhouden. Ontzeg jezelf niks. Dit is dé manier om eetbuien te voorkomen. 

 

Disclaimer

Je hebt net kunnen lezen hoe ik kijk naar een gezonde leefstijl en hoe dat er voor mij uitziet. Onthoud echter goed dat er geen 'goed' of 'fout' bestaat wanneer het aankomt op gezond leven. Ieder persoon is anders en voor iedereen is de definitie van gezond anders. Uiteindelijk is dus ook de ideale methode voor iedereen anders. Wat voor mij perfect werkt, hoeft niet per se ook voor jou te werken. 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Gezond leven draait uiteindelijk om het vinden van een balans tussen gezonde en minder gezonde keuzes. Dit betekent dat er ook minder gezonde dagen bij zullen zitten. Zo is het leven nou eenmaal. Bewust ongezond genieten kan ook af en toe heerlijk zijn. Zolang jij bewust kiest voor wat jij eet en daar de verantwoordelijkheid voor neemt is alles goed.

Kun jij hulp gebruiken bij het opstellen van een gezond voedingspatroon? Je kunt je altijd aanmelden voor een van de LITE trajecten

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.