Helpt calorieën tellen bij het afvallen?

 

Ik begeleid als voedingsdeskundige heel veel mensen bij het afvallen. Calorieën tellen heeft zeker zijn voor- en nadelen. Maar in mijn ogen kan het heel handig zijn om je calorie-inname (voor een korte periode) bij te houden. Om deze reden raad ik het mijn cliënten voor een aantal weken aan om hun calorieën bij te houden. In dit artikel lees je waarom ik dat adviseer, maar ook waarom calorieën tellen echt niet alles zegt over je voedingspatroon. 

 

Waarom helpt calorieën tellen?

Voordat je begint met afvallen is het goed om inzicht te krijgen in je voedingspatroon. Wat eet je precies en hoeveel calorieën krijg je hiermee binnen? Wat zijn verbeterpunten? Ook tijdens het afvallen kan het tellen van calorieën je helpen om niet te veel te eten. Wanneer je op een gezonde manier wilt afvallen, houd dan als man 1800 calorieën per dag aan en als vrouw geldt een calorietekort van gemiddeld 1500 calorieën per dag.

 

Calorieën zegt niks over hoe gezond je eet

Calorieën tellen kan helpen bij het afvallen. Als je wilt afvallen is het belangrijk om voor langere tijd minder energie binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Wanneer je calorieën telt weet je beter wat je binnenkrijgt. Maar alleen calorieën tellen geeft je geen informatie over hoe gezond je eet. Een gezond voedingspatroon is belangrijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen calorieën tellen geeft je onvoldoende informatie over hoe gezond je eet. Juist door het aanleren van een gezond voedingspatroon is de kans groter dat je je streefgewicht behaalt en behoudt. Zo leveren bijvoorbeeld 1 appel, 1 volkoren boterham met halvarine en 30+ kaas en een glas halfvolle melk ongeveer evenveel calorieën (totaal 310 calorieën) als 1 gevulde koek en een 1 longdrinkglas frisdrank (totaal 297 calorieën).

 

Conclusie 

Het eerste voorbeeld bestaat alleen uit Schijf van Vijf-producten. De tweede optie bevat ongezondere keuzes, toch leveren beide opties ongeveer evenveel calorieën. Maar de gezonde optie levert wel 5 keer meer vezels dan de ongezonde optie. Vezelrijk eten verzadigt beter waardoor je minder snel weer trek krijgt. Let dus niet alleen op de calorieën als je wilt afvallen.

Kortom, ik zou het je zeker kunnen aanraden om af en toe je energie-inname bij te houden. In sommige periodes doe ik dat zelf ook nog weleens. Het kan je veel inzichten opleveren, maar pas op dat je er niet in doorslaat en richt je voornamelijk op het opbouwen van een gezond voedingspatroon.

 


Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.