Wat ik doe als ik niet lekker in mijn vel zit

We zitten in een mentaal uitdagende en lastige periode vol beperkingen en zware nieuwsberichten. Veel mensen zitten daarom vaker niet goed in hun vel. Ik ben er door de jaren heen achter gekomen wat ik kan doen om mezelf weer op te beuren. In het artikel van vandaag benoem ik een aantal manieren die voor mij op zo'n moment werken. Ik hoop dat je er inspiratie uit kunt opdoen. 

1. Iets leuks doen met mijn vriend of familie

Hoe chagrijnig ik ook ben, iets leuks doen met mijn vriend en familie maakt me altijd vrolijk. Denk aan simpele dingen zoals wandelen, spelletjes spelen, lekker eten bestellen, een autorit maken of goede gesprekken hebben.

2. Een vriend(in) bellen

Ik ben gek op goede gesprekken. Een goed gesprek hebben met een vriendin of een familielid maakt me ook vaak weer blij. Ik ben na zo’n gesprek vaak zo dankbaar voor de lieve mensen om me heen. Vaak bespreek je in zo’n gesprek ook dingen waar de ander op dat moment mee zit. Ik vind het altijd fijn om anderen te helpen en om zelf te voelen dat ik er niet alleen voor sta. 

3. Wandelen of sporten

Als je down bent, ben je meestal niet geneigd te gaan wandelen of hardlopen. Onder een dekentje kruipen op de bank is dan verleidelijker. Toch ben ik erachter gekomen dat ik me zoveel beter voel als ik ga bewegen. Op zo'n moment probeer ik toch streng te zijn voor mezelf en achteraf ben ik altijd blij dat ik ben gaan bewegen en voel ik me uiteindelijk beter.

5. Vrolijke muziek opzetten

Ik word heel blij van vrolijke (dans)muziek. Eigenlijk voel ik me gelijk een stuk opgewekter wanneer ik luister naar vrolijke muziek. Ik heb een standaard playlist klaarstaan voor wanneer ik behoefte heb aan wat positieve energie. 

6. Mediteren

Soms voel je je niet helemaal fijn en heb je eigenlijk meer behoefte aan rust en ontspanning. Wanneer ik dit aanvoel weet ik dat mediteren voor mij een heel goed idee is. Het maakt me rustig en laadt me op. Ik brand op zo’n moment voor mezelf altijd kaarsjes en zorg voor een opgeruimde omgeving. 

 

7. Me leuk aankleden

Mijn bui kan al enorm veranderen als ik mezelf leuk aankleed en een beetje aandacht besteed aan mijn make-up en haar. Ook wanneer ik thuis werk zorg ik ervoor dat ik er verzorgd en netjes uitzie. Het maakt me productief en blij. 

8. Lekker eten maken

Een heerlijke maaltijd kan mijn gedachten ook volledig veranderen. Ik houd gewoon zo van lekker eten. Ik zorg ervoor dat, wanneer ik me niet helemaal goed voel, ik lekker én gezond voor mezelf kook. Uiteindelijk laat goede voeding mij fijner voelen dan ongezonde voeding en dat weet ik inmiddels heel goed van mezelf. 

9. Mijn huisdier knuffelen

Als je een huisdier hebt, dan herken je dit punt vast en zeker.  Dieren maken je toch altijd vrolijk? Ik houd van dieren en wanneer ik met ze knuffel word ik automatisch blij. Daarnaast merk ik dat het me ook heel rustig maakt.  

10. Schrijven

Als je niet zeker weet waarom je niet lekker in je vel zit, is dit een goed moment om jouw gevoelens op papier te zetten. Geef jezelf 10 tot 15 minuten om alles op te schrijven wat je voelt. Alleen het schrijven kan enorm opluchten. Vaak houden we verwarring, woede, verdriet of andere emoties vast, waarvan we ons niet eens bewust waren.

11. Opruimen

Dit klinkt misschien heel gek, maar ik houd van opruimen en schoonmaken. Het maakt me rustig en het geeft een voldaan gevoel. Ook geniet ik achteraf nog heerlijk van de opgeruimde en schone omgeving. Rommel kan afleidend werken en je eraan herinneren dat er nog een mega onafgewerkte to-do list op je ligt te wachten. Ik weet dat rommel er bij mij voor zorgt dat ik me minder goed voel dus voor mij een hele goede reden om lekker te poetsen.

 

Conclusie

Weten hoe je voor jezelf kunt zorgen wanneer je je minder goed voelt hoort ook bij een gezonde leefstijl. Soms niet lekker in je vel zitten is heel normaal natuurlijk en helemaal niet erg. Het is voor mij wel enorm waardevol om te weten hoe ik mezelf weer wat vrolijker krijg. Wat zijn dingen die jou vrolijk maken? Laat het hieronder weten.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.