Het virus dat eenzaamheid heet

We zitten met z’n allen in een uitdagende tijd. We blijven voornamelijk thuis en ontmoeten weinig mensen.  Een van de gevoelens die velen van ons daardoor extra ervaren tijdens de huidige pandemie is eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders zich eenzaam voelen in tijden van de coronacrisis. Vooral onder jongeren is een stijging te zien. Bijna de helft van de jongeren in de leeftijdsgroep van 25 tot 34 jaar voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis en bij jongeren onder de 25 ligt dat aantal nog hoger.

 

Wat doet eenzaamheid met jouw mentale gezondheid?

We voelen ons allemaal van tijd tot tijd weleens eenzaam. Dit is normaal en houdt meestal niet lang aan, waardoor dit hoogstwaarschijnlijk geen schade aan onze geestelijke gezondheid aanricht. Maar hoe langer het coranavirus aanhoudt, hoe langduriger deze gevoelens van eenzaamheid kunnen worden.  De impact van langdurige eenzaamheid op de geestelijke gezondheid wordt door velen vaak nog onderschat.  Op de lange termijn wordt eenzaamheid namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde psychische klachten, waaronder depressie, angst en verhoogde stress. 

 

Je bent zeker niet de enige 

Je brengt bijna alle dagen thuis door en je mist je familie, vrienden, collega's of andere alledaagse connecties die je eerder altijd had. Niet zo gek, want mensen zijn van nature sociaal, en hebben allemaal menselijke connectie en warmte nodig. Nu een groot deel van onze sociale connecties van ons wordt onthouden, kan het verlangen en de behoefte aan contact zelfs nog sterker worden.  Het is belangrijk om te bedenken dat het normaal is om je nu zo te voelen, en je moet jezelf niet de schuld geven van deze gevoelens. Iedereen, vooral in deze tijd, voelt zich weleens eenzaam. Wees er open over naar anderen en je zult openheid terugkrijgen en merken dat anderen vaak precies hetzelfde ervaren. 

 

 

Wat kunnen we doen om eenzaamheid tegen te gaan?

Het zijn vaak de kleine gebaren die al een groot verschil kunnen maken. Het is bijvoorbeeld een idee om in contact te komen met iemand waarvan jij weet dat hij/zij alleen woont of misschien niet veel familieleden of andere contacten heeft om bij hen in te checken. Een bericht of een telefoontje kan een groot verschil maken voor iemand die al een tijdje niets van iemand heeft gehoord. Kook of bak eens een portie extra en deel dit met jouw buurman die alleen woont. Bied iemand aan om te helpen bij het installeren en opstarten van een WhatsApp videogesprek, Skype of Zoom programma. Zo help je diegene ook bij het tegengaan van eenzaamheidsgevoelens in de toekomst. 

 

Wat te doen als je je eenzaam voelt?

1. Word lid van een online groep of club
Zoek een Facebookpagina of een online club gericht op een interesse of hobby van jezelf. Zo kom jij in contact met gelijkgestemden en kan jij over dingen praten die jij leuk vindt. 

2. Doe vrijwilligerswerk en help anderen 
Zoals hierboven al eerder genoemd, kan een klein gebaar écht het verschil maken bij een ander.  Vraag je buurman of je misschien wat boodschappen voor hem kunt meenemen of bel je oma iets vaker om te vragen hoe haar dag is geweest.

3. Doe meer dingen die je leuk vindt
Je tijd indelen met dingen die jij leuk vindt zal ervoor zorgen dat je je minder kan focussen op de eenzaamheidsgevoelens. Hierdoor zal je je vanzelf beter voelen. 

4. Ontdek nieuwe manieren om samen tijd door te brengen
Ook als je voornamelijk (alleen) thuis blijft, kan je tijd doorbrengen met anderen. Veel mensen doen online dingen samen, zoals films kijken, spelletjes spelen of samen eten.

5. Probeer positief te blijven
Je mag best eens goed balen van de hele situatie, maar blijf ook de mooie en leuke dingen van het leven zien (die zijn er namelijk echt genoeg). En bedenk goed dat deze situatie niet voor altijd zal zijn. 

6. Vind een nieuwe hobby
Waarom zou je de tijd die je overhoudt niet aan iets besteden wat je al tijden zou willen doen, maar nooit de tijd voor kon vinden. Zie de coronatijd als een kans om een nieuwe hobby te vinden of een oude hobby weer op te pakken. 

7. Een bloemetje versturen of hapje eten laten bezorgen
Laat een ander weten dat je aan hem/haar denkt. Dit is een manier om een ander minder eenzaam te laten voelen, maar uit onderzoek blijkt ook dat je door iets liefs voor een ander te doen jij je ook gelukkiger zal voelen. Win-win dus! 

8. Huisdieren
Knuffel jouw hond of kat in deze tijd nog wat meer dan dat je altijd al deed. Zij zullen het zeker niet erg vinden en het helpt jou om je minder eenzaam te voelen. 

9. Richt je op de connecties die je al hebt
Veel mensen gaan wanneer ze zich eenzaam voelen bedenken hoe zij nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Ik wil je aanraden om het eens anders te proberen. Richt je op de vrienden en familie die je op dit moment al hebt en probeer deze banden te versterken. Je zal merken door in deze mensen meer tijd en energie te steken, jij hier extra warmte en liefde uit zult halen. 

10. Zoek hulp waar nodig
Als je merkt dat je aanhoudend moeite hebt om met gevoelens van eenzaamheid om te gaan, of als je andere psychische uitdagingen ervaart raad ik je aan om hulp te zoeken, bij bijvoorbeeld een psycholoog of je huisarts.

 

Voel jij je wel eens eenzaam? En heb jij nog andere tips die jou door deze momenten hebben geholpen? 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.