Hoe voeding bijdraagt aan een gezonde huid

Het wordt weer kouder, we gaan met z’n allen door een stressvolle tijd en we moeten op veel plekken een mondkapje dragen.
Allemaal niet heel voordelig voor jouw huid. In dit artikel kan je lezen hoe gezonde voeding bij kan dragen aan een gezonde huid. 

 

De invloed van voeding

We weten inmiddels allemaal dat ongezonde voeding niet goed is voor ons lichaam, gewicht en organen zoals je lever en darmen. Maar een orgaan dat hierin vaak vergeten wordt is de huid. De invloed van voeding op de huid wordt vaak nog onderschat. Naarmate wetenschappers meer leren over voeding en het lichaam, wordt het steeds duidelijker dat wat je eet wel degelijk invloed kan hebben op de gezondheid en veroudering van jouw huid. 


Eet gevarieerd 

Het Voedingscentrum stelt dat het eten van een gevarieerd  dieet met veel fruit en groenten de sleutel is tot algehele gezondheid, inclusief een gezonde huid. Het Voedingscentrum raadt hierbij aan om een ​​verscheidenheid aan voedsel te eten, waaronder groenten, fruit, volkoren granen en noten, zaden of andere gezonde vetten. Probeer daarnaast bewerkt en suikerrijk eten, zoals chips, alcohol, fastfood en frisdrank zoveel mogelijk te vermijden. Je huid hernieuwt zich voortdurend. Hoe gezonder je eetpatroon, hoe meer voedingsstoffen je huid voor dit proces heeft en hoe beter je huid er met de tijd uitziet en aanvoelt.

 

Drink voldoende water

Het is belangrijk voor verschillende processen in het lichaam  dat je goed gehydrateerd bent. Drinken is heel goed voor je huid, dus drink door de dag heen genoeg water. Wanneer je niet voldoende drinkt is dat terug te zien in je huid. Droogheid, ruwheid, een strakke huid, een matte huid en fijne uitdrogingslijntjes, zijn signalen dat jij niet voldoende vocht binnen krijgt.  Probeer zo’n 2 liter vocht per dag binnen te krijgen, dit staat gelijk aan ongeveer 8 glazen water. Je huid zal je dankbaar zijn. 

 


Je bent wat je eet, dit geldt zeker ook voor je huid. Daarom heb ik hieronder  een aantal voedingsmiddelen opgesomd die bijdragen aan de kwaliteit van jouw huid.

 

1. Tomaten

Tomaten zijn een goede bron van vitamine C en alle belangrijke carotenoïden, vooral lycopeen. Deze carotenoïden beschermen je huid tegen schade door de zon en kunnen rimpels helpen voorkomen.

2.  Zoete aardappel 

Zoete aardappelen zijn een goede bron van bètacaroteen. Zoete aardappel kan je huid hierdoor beschermen tegen schade door de zon.

 

3. Vette vis

Vette vissoorten zoals zalm bevatten omega-3-vetzuren die ontstekingen kunnen verminderen en uw huid gehydrateerd kunnen houden. Ze zijn ook een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine E en zink.

 

4.  Groene thee
In groene thee zitten krachtige antioxidanten die je huid kunnen beschermen tegen schade door de zon, roodheid kunnen verminderen en de hydratatie, dikte en elasticiteit van de huid kunnen verbeteren.

 

5. Pure chocolade (80+%)

Cacao bevat antioxidanten die je huid kunnen beschermen tegen de zon. Deze antioxidanten kunnen ook rimpels, huiddikte, hydratatie, doorbloeding en huidtextuur verbeteren.

 

6. Walnoten

Walnoten stimuleren de productie van collageen omdat ze ook veel omega-3-vetzuren bevatten. Collageen is het eiwit dat de elasticiteit van de huid helpt verbeteren, verslapping voorkomt en uiteindelijk je huid er vol en jeugdig uit laat zien. 

7. Boerenkool

Deze bladgroente is rijk aan vitamine A, een antioxidant, en bevordert een gezonde celvernieuwing. Vitamine A is ook het voornaamste ingrediënt dat wordt aangetroffen in Retin-A, een medicijn dat wordt gebruikt om acne te behandelen.

 

Kortom, het heeft weinig zin om een fortuin uit te geven aan crèmes en serums als je je huid van binnenuit niet goed verzorgt. Zorg ervoor dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt om jouw huid te beschermen. De voedingsmiddelen op deze lijst zijn goede opties om je huid gezond, sterk en stralend te houden.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.