Het effect van frisdrank op je gezondheid

Gepubliceerd op 25 maart 2021 om 14:05

Pak jij af en toe een glas frisdrank om je dorst te lessen, maar vraag je je af of dat wel zo'n goed idee is?  In dit artikel kun je lezen wat frisdrank met je lichaam doet. Kan frisdrank gezond zijn of is het gewoon ronduit slecht voor je? En zijn light-frisdranken een betere optie?  

Wat zijn frisdranken?

Voorbeelden van frisdranken zijn cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Vruchtendranken zijn ook frisdranken, zoals vruchtennectar, dubbeldrank, vruchtensiroop (aanmaaklimonade en diksap), ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken waaraan suiker is toegevoegd. Vruchtensap valt niet onder frisdrank, maar bevat ongeveer evenveel suiker waardoor de adviezen voor vruchtensap overeenkomen met de adviezen voor frisdrank. 

 

De negatieve effecten van frisdrank op de gezondheid

Frisdranken hebben een aantal negatieve effecten op de gezondheid. Ik heb ze hieronder voor je beschreven.  


Risico op diabetes type 2

Er is een verband tussen het ontstaan van diabetes type 2 en het drinken van dranken met toegevoegd suiker, zoals frisdrank of vruchtendrank. Het drinken van ongeveer 330 milliliter per dag geeft een 20% hoger risico op diabetes type 2. 

Risico op overgewicht 

Frisdranken bevatten suiker en zijn daarom ook erg calorierijk. Gewone frisdrank levert ongeveer 100 calorieën per glas (250 ml). Dat komt neer op ongeveer 6,5 suikerklontje. Als je veel frisdrank drinkt, neemt de kans op overgewicht toe. De kans is ook groot dat kinderen die veel calorierijke frisdranken consumeren, op latere leeftijd overgewicht krijgen. Andersom is aangetoond dat het vervangen van dranken met toegevoegd suiker zoals frisdrank door dranken zonder calorieën kan leiden tot een afname in gewicht. 

Cafeïne 

In sommige frisdrank, zoals cola zit cafeïne. Het innemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. 

Gebit 

Zuren in frisdranken zijn niet goed voor het tandglazuur. Dat geldt ook voor light-frisdrank. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller je gaatjes krijgt. 

 

Light-frisdranken

In light-frisdranken is al de suiker of een deel van de suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht. Sommige mensen zeggen dat light-frisdrank onveiliger is vanwege de zoetstoffen die erin zitten. Zoetstoffen zijn echter uitgebreid getest en blijken keer op keer veilig. Ze voldoen aan alle veiligheidseisen van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Maar ook in light-frisdrank zitten zuren die het gebit aantasten. 

 

 

Conclusie

Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken. Zowel normale frisdrank als light-frisdrank zijn geen gezonde keuzes. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wilt letten, kun je light-frisdrank drinken. Maar het beste kun je water drinken, dat is ook beter voor je tanden, die door het zuur in (light-)frisdrank worden aangetast. Water heeft veel pluspunten: het bevat geen calorieën en het tast je tanden niet aan zoals bij (light-)frisdrank wel het geval is. Daarnaast is het is goedkoop, goed voor het milieu en overal verkrijgbaar. Af en toe een glas frisdrank kan geen kwaad, maar het product past niet binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.