Is bruin brood gezonder dan wit brood?

Gepubliceerd op 18 maart 2021 om 16:25

Ik krijg binnen mijn praktijk regelmatig de vraag of bruin brood altijd gezonder is dan wit brood. Ik vind dit een interessante vraag en daarom leg ik in dit artikel uit of bruin brood inderdaad gezonder is dan wit brood. 

De bruine kleur zegt niet alles

De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Wel is het zo dat een volkoren boterham gezonder is dan een witte boterham. Volkoren producten bevatten namelijk meer vezels, vitaminen en mineralen. Vroeger was bruin brood standaard gezonder dan wit brood, omdat de zemelen en kiemen er niet uit werden gehaald.


Hoe zit dat tegenwoordig?

Tegenwoordig is dat anders. Ook wanneer een brood bruin is en er korrels en stukjes in zitten, betekent het niet dat het direct een gezonde keuze is. Het kan namelijk zo zijn dat de zemelen en kiemen eruit gezeefd zijn en er vervolgens moutmeel of gekarameliseerd suiker wordt toegevoegd om het brood een bruine kleur te geven. Dit om de consument te doen geloven dat het gezond brood is.


Lees het etiket

Kijk daarom niet alleen naar de kleur van het brood, maar vooral naar de ingrediënten die op het etiket staan.
➥ Wanneer er bloem, volkorenmeel of bepaalde zaden en noten in zitten, kies je voor een gezonde variant.
➥ Let ook op de beschermde term: ‘volkorenbrood’. Dit geeft jou de garantie dat het brood gemaakt is vanuit volkoren meel en dus gezonder is.

 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.