Gezond leven - het hoeft niet perfect

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 18:53

We zijn vaak zo ontzettend streng voor onszelf. We hebben enorme verwachtingen gesteld waaraan we moeten voldoen. We eisen van onszelf dat gezond leven direct goed moet gaan. Deze verwachtingen lijken je de goede kant uit te sturen, maar eigenlijk doen ze het tegenovergestelde. Deze manier van denken is onrealistisch, onhaalbaar en demotiverend. Perfectie bestaat niet.


Vrijheid

Geef jezelf meer vrijheid. Vraag bij jezelf af; “ik mag alles van mezelf, maar waar word ik op de langste termijn écht gelukkig van?”. De ene keer is dat een gezonde salade en de andere keer is dat een reep chocolade. Beide antwoorden zijn prima en passen binnen een gezonde leefstijl. Door jezelf niets te verbieden, kom je er steeds beter achter wat je écht lekker vindt en wat je liever laat staan.

 

Gun jezelf tijd

Ook verlangen we van onszelf dat afvallen en gezond leven zo snel mogelijk moeten gaan. Realiseer je echter dat dit niet de beste manier is. Langzaam progressie maken is beter en gezonder.

 

Een perfecte gezonde leefstijl bestaat niet

Het idee van een perfecte gezonde leefstijl is dus onbereikbaar en eigenlijk niet eens zo gezond. Wees lief voor jezelf, gun jezelf tijd en geef jezelf de vrijheid die je verdient. Verandering kost nou eenmaal tijd. Er zullen veel leermomenten zijn. Keuzes die je hebt gemaakt waarvan je je later realiseert dat je dat voortaan niet wil doen of anders wilt doen. Dit hoort er ook bij.

 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Een gezonde leefstijl is een proces dat nooit ophoudt. Je kunt het niet in één dag volledig omgooien en je kunt het niet perfect doen.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.