Wat kun je het beste drinken als je wilt afvallen? - 10 favorieten van een voedingsdeskundige

Gepubliceerd op 5 augustus 2021 om 10:50

Ik hoor vaak dat mensen die op hun gewicht proberen te letten liever iets calorierijks eten dan dat ze dat drinken.  Vruchtensappen en frisdranken zijn erg lekker, maar zijn absoluut niet gezond en kunnen gemakkelijk voor gewichtstoename zorgen. Toch is het heel begrijpelijk als je af en toe neigt naar een andere smaak dan water, thee of zwarte koffie. Daarom deel ik in het artikel van vandaag mijn favoriete calorie-arme dranken die bijdragen aan een gezond en fit lichaam.

Drinken en een fitter lichaam

Bij het streven naar een fitter lichaam kan het soort drinken dat je tot je neemt een groot verschil maken. Ik adviseer mijn cliënten dan ook vaak om zo min mogelijk suikerhoudende (fris)dranken te drinken. Door te calorierijke dranken te drinken krijg je gemakkelijk veel suiker en dus calorieën binnen, zonder dat het je een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor neemt je gewicht gemakkelijk toe als je in grote mate suikerhoudende dranken gebruikt. Daarnaast kunnen deze dranken zorgen voor een gevoel van vermoeidheid. Dit is te wijten aan de snelle stijging in de bloedsuikerspiegel. Voldoende redenen om deze dranken zoveel mogelijk te vermijden als je streeft naar een fit en gezond lichaam. 

   

  Mijn 10 favoriete suikerarme dranken 

   

  • Natuurlijk is water altijd een goede keuze. Je kunt ook voor bronwater (met koolzuur) kiezen. Door kruiden of fruit aan het water toe te voegen, krijg je een ander smaakje. Denk bijvoorbeeld eens aan het toevoegen van munt, basilicum, limoen, citroen, meloen of aardbei.

  • Ook thee (zonder suiker) kun je met een gerust hart drinken, de soort maakt in mijn ogen niet veel uit. Varieer lekker met soorten en smaakjes. Losse thee smaakt bijvoorbeeld weer heel anders dan rooibosthee uit een zakje.

  • Daarnaast is koffie (zonder suiker en vette koffiemelk) een goede aanvulling als het gaat om vochtinname. Houd een maximum van 6 kopjes per dag aan. 

  Rivella

  Cola zero

  Slimpie siroop

   

  Tip: mix de slimpie siroop met spa rood voor een sinassmaak

  Ice Tea green Zero

  Spa rood met een smaakje

  Crystal Clear

  Raak siroop

  Zijn light dranken dan niet ongezond?

  Veel mensen denken dat light dranken nog slechter zijn dan dranken met suiker. Ik schreef eerder al een artikel over dit onderwerp. Daarin vertel ik onder andere dat ik het daar niet mee eens ben. Pas als je dagelijks liters light dranken zou drinken (+- 17 glazen per dag), zouden de zoetstoffen in deze dranken schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Ik adviseer in mijn praktijk dan ook om voornamelijk thee, water en af en toe een kop zwarte koffie te drinken. Maar als je af en toe zin heb in wat afwisselingen en een andere smaak kun je prima een aantal glazen light dranken op een dag drinken. De dranken in dit artikel gebruik ik zelf ook regelmatig. 

  Mijn conclusie als voedingsdeskundige

  Ik wil nog even duidelijk maken dat ik deze dranken niet bestempel als 100% gezond, maar wel als goede calorie- en suikerloze afwisseling op koffie, thee en water. Deze dranken zijn heerlijk als je zin hebt in een andere smaak en ze passen prima binnen een gezond voedingspatroon. Met dit artikel probeer ik echter zeker niet te zeggen dat je nooit meer frisdrank of vruchtensap mag drinken, want ook dat kan af en toe helemaal geen kwaad. Probeer het gebruik van suikerhoudende dranken simpelweg te beperken. 

  Als je twijfelt over of een drank binnen jouw voedingspatroon past, kijk dan op het etiket op de verpakking. Hier vind je altijd een tabel waarin de hoeveelheid energie (kcal) en de ingrediënten van een drank worden vermeld. 

   

  Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

   


  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.