Gezond bananenbrood zonder suiker - recept van een voedingsdeskundige

Gepubliceerd op 20 juli 2021 om 16:00

In dit artikel deel in het recept van een gezond suikervrij bananenbrood. Ideaal als verantwoord tussendoortje. 

Wat heb je nodig?


・ 3 rijpe bananen
・ 3 eieren
・ 175 gram havermout
・ 70 gram noten
・ 50 milliliter (plantaardige) melk
・ 1 theelepel zoetstof (kun je ook weglaten)
・ 1 zakje bakpoeder
・ 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden (of eventueel kaneel)
・ Een snufje zout

Verder heb je een cakevorm en bakpapier nodig.


Bereiding 

(15 minuten en 45 minuten in de oven)

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Prak de banaan in een kom en meng dit met de melk, de eieren en de zoetstof. Roer alles goed door elkaar.
3. Maak de havermout fijn met een keukenmachine of een blender. Doe dit ook in de kom, net als de koek- en speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout. Roer dit even goed door.
4. Leg bakpapier in je cakevorm. Vervolgens kan het beslag in de vorm. Strooi de nootjes er tenslotte overheen en druk ze met een lepel iets verder in het beslag.
5. Het gezonde bananenbrood kan nu de oven in. Zet de timer op 45 minuten. Houd het brood goed in de gaten, want elke oven is anders.
6. Steek na 45 minuten oventijd een sateprikker in het bananenbrood. Komt deze er droog uit, dan is je banenbrood gaar.

 

Voedingswaarden

Er vanuit gaande dat je 14 plakjes uit 1 cake haalt, staat 1 portie gelijk aan ongeveer 115 calorieën.

- Koolhydraten: 14,1gram
- Suiker: 5,0 gram
- Eiwit: 4,5 gram
- Vet: 4,6 gram
- Vezels: 1,8 gram
- Zout: 0,1g

Onbeperkt eten?

Veel mensen denken onterecht dat wanneer iets gezond is je er onbeperkt van kunt eten. Dit is niet het geval. Ook van gezond eten kun je in gewicht aankomen. Bananenbrood is absoluut een gezond tussendoortje, maar zorg er altijd voor dat het binnen jouw persoonlijke energiebehoefte past.


 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.