Is olijfolie gezond? + Tip van een voedingsdeskundige

Gepubliceerd op 3 juni 2021 om 11:26

Veel mensen zullen intussen wel weten dan olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Ik zie echter in mijn praktijk vaak dat olie (mede) een oorzaak is dat mensen niet afvallen, of zelfs aankomen. In het artikel van vandaag leg ik je uit hoe dit precies zit. 

Wat is olijfolie?

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. De olijven worden 24 uur na de oogst geperst. Uit zowel het vruchtvlees als de pitten van de olijf komt olie. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie.

 

Is olijfolie gezond?

Vetten hebben een slechte naam als het gaat om afvallen, veel mensen denken dat je ze zoveel mogelijk moet vermijden. Dit is bij de verzadigde vetten inderdaad het geval. Je lichaam heeft geen verzadigde vetten uit de voeding nodig, het heeft zelfs een ongunstig effect omdat verzadigd vet het cholesterolgehalte verhoogd. Producten rijk aan verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld volvette kaas, worst, room, volle melkproducten, snacks, koekjes, harde margarine, chips en chocolade. Een voeding zonder verzadigde vetten is vrijwel onmogelijk, daarom raad de nationale gezondheidsraad aan niet meer dan 10 energieprocent verzadigde vetten per dag te gebruiken. Dit komt neer op maximaal 28g voor mannen en 22g voor vrouwen. Deze hoeveelheid zit vaak ongemerkt al in onze dagelijkse voeding.

Onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie, hebben echter een positieve werking op de gezondheid. Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

 

Gebruik olijfolie met mate

Olijfolie is dus gezond, maar we hebben er maar heel weinig van nodig. Slechts één eetlepel per dag om precies te zijn. Dit gebruik je vaak al bij het bereiden van je stukje vlees, vis of vleesvervanger. Extra olie toevoegen aan je eetpatroon is dus niet nodig. Toch zie ik vaak in mijn praktijk dat veel mensen rijkelijk met olie strooien omdat ze denken dat het gezond is. Over de gegrilde groenten, over de aardappeltjes uit de oven, als dip voor een stokbroodje of door de salade. Het is belangrijk om te beseffen dat olie voor 100% uit vet  bestaat en vet bevat 9 kcal per gram. Dat komt er dus op neer dat een eetlepel olijfolie  90 calorieën bevat. Dit staat ongeveer gelijk aan een boterham met kipfilet. Extra olie gebruiken kan dus hard aantikken en zal je niet helpen wanneer je op je gewicht let. Als je regelmatig te veel olie gebruikt, kun je dus snel in gewicht aankomen.

 

Tip van een voedingsdeskundige

Naar aanleiding van dit artikel wil ik graag een tip met jullie delen, namelijk olijfolie in sprayvorm. Op deze manier kun je een heel dun laagje olie over een gerecht of product spuiten en voorkom je dat je te veel gebruikt. Deze sprays kun je inmiddels in elke supermarkt vinden, ook kun je ze online bestellen.  

 

Conclusie 

Olie is gezond door de goede vetten en de vitamines die erin zitten. Je gebruikt er echter makkelijk te veel van, waardoor je ongemerkt veel calorieën binnen krijgt gedurende de dag.  1 eetlepel per persoon per dag is voldoende. Je kunt dus prima olijfolie blijven gebruiken, maar let gewoon een beetje op de hoeveelheid. Ik zie in mijn praktijk vaak dat dit voor cliënten een enorme eyeopener is en het afvalproces een stuk makkelijker maakt. 

 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.