Zijn crackers gezonder dan brood?

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 13:24

Ik merk dat mensen al snel grijpen naar crackers wanneer ze willen afvallen. Brood heeft een slechter imago gekregen en daarom wordt er vaak gedacht dat je dan beter voor een cracker kunt kiezen. Is dat eigenlijk wel zo? Zijn crackers gezonder dan brood? In dit artikel leg ik het je uit.


Ingrediënten en voedingswaarden

Op basis van ingredièˆnten en voedingswaarden zitten er geen grote verschillen tussen brood en crackers. Ook qua hoeveelheid vitamines en mineralen zijn er nauwelijks verschillen aan te wijzen. Het enige duidelijke verschil is dat brood meer jodium bevat, doordat er jodiumhoudend zout wordt toegevoegd. Jodium is heel belangrijk voor het goed laten functioneren van de schildklier. Andere producten waarin jodium voorkomt zijn bijvoorbeeld zeevis, zeewier, zeekraal, eieren en melkproducten.

 

Het verschil

Uiteindelijk zit het grootste verschil tussen brood en crackers in het formaat. Een cracker is kleiner dan een boterham en bevat daardoor minder calorieèˆn. Maar 1 cracker vult ook minder goed dan 1 boterham. Qua calorieën zou je voor 1 boterham ongeveer 2 crackers kunnen rekenen.


Let op: Houd ook rekening met hoe je je boterham of cracker belegt. Vaak gebruik je namelijk ongemerkt meer beleg op 2 crackers dan dat je zou doen op 1 boterham.

 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Kortom, in mijn ogen zijn crackers absoluut niet per definitie gezonder dan boterhammen. Beide zijn gewoon een gezonde keuze en passen prima binnen een gezonde leefstijl, ook als je wilt afvallen. Let er wel op dat je altijd voor de volkoren varianten kiest. Ik adviseer in mijn praktijk vaak om lekker te variëren. De ene dag brood en de andere dag crackers. Ook kun je eens kiezen voor een bak kwark, een salade, havermout of een omelet. Op deze manier krijg je allerlei verschillende voedingsstoffen binnen. Heb jij een vraag over gezond leven of afvallen? Laat het me dan weten.


Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.