12x een lekker en gezonder alternatief voor een ongezond product

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 13:09

Wanneer je werkt aan een gezondere leefstijl of wanneer je probeert af te vallen is het vaak beter om bepaalde producten niet te vaak of te veel te eten. Deze producten bevatten vaak veel verzadigd vet, suiker, zout en calorieën.  Jezelf deze producten volledig verbieden gaat averechts werken, dus dat is zeker niet de insteek van dit artikel. Om jouw doel te behalen kan het echter op sommige momenten  een verstandige keuze zijn om voor een gezondere variant van een 'ongezond' product te kiezen. In dit artikel kijken we dus naar voor wat voor lekkere gezondere alternatieven je kunt gaan wanneer je een gezondere keuze wilt maken.

 

1. Remia friteslijn in plaats van mayonaise

Mayonaise wordt natuurlijk nooit echt gezond en het is altijd beter om sausjes helemaal weg te laten. Maar als je toch zin hebt in mayonaise bij de maaltijd dan is de Remia friteslijn een goed en mager alternatief. Normale mayonaise bevat ongeveer 600 calorieën per 100 gram, terwijl Remia friteslijn slechts 100 calorieën per 100 gram bevat. 


2. Optimel vla en yoghurt in plaats van vanille vla of yoghurt met een smaakje

In normale kwark of vla met een smaakje zit helaas veel suiker en vet. De Optimel producten zijn in dit geval een ideaal gezonder alternatief.  Optimel heeft veel verschillende smaken in het assortiment. Kies bij voorkeur voor de Optimel Griekse stijl yoghurt varianten, deze bevatten namelijk ook nog eens behoorlijk wat eiwit.  

3. 30+ kaas in plaats van normale kaas

Kaas bevat goede voedingsstoffen zoals calcium en B-vitamines, maar helaas ook veel verzadigd vet. Bij 30+ kaas is de hoeveelheid vet een heel stuk lager voor mensen met een hoog cholesterolgehalte is dit een perfecte vervanger. Ook qua calorieën scheelt het  behoorlijk. 

 

4. Halva jam in plaats van normale jam

Jam wordt meestal voor de helft gemaakt van vruchten. De andere helft is suiker of glucose- fructosestroop. Er zit flink wat suiker in gewone jam: ongeveer 8 gram per broodbeleg. Minder zoet is Halva jam of delight jam, daar zitten alleen suikers uit de vruchten in. Dat scheelt een hoop in zowel suiker- als calorie inname.

 

5. 100% pindakaas in plaats van normale pindakaas

Wanneer je regelmatig pindakaas eet, kun je in mijn ogen het beste kiezen voor 100% pindakaas. Deze pindakaas bestaat voor 100% uit pinda’s. Pindakaas met toevoegingen is minder gezond. Hier is namelijk vaak zout, palmolie of suiker aan toegevoegd.100% pindakaas een gezond product, dat perfect past binnen een gezonde leefstijl. 


6. Volkoren brood in plaats van wit brood

Kies in plaats van wit brood voor volkoren brood. Donkerder brood betekent niet automatisch dat het gezonder is dan wit brood. Aan donker brood is vaak kleurstof toegevoegd om het brood donkerder te maken, waardoor het gezonder lijkt. Let daarom altijd op de beschermde term: ‘volkoren’. Dit geeft jou de garantie dat het brood gemaakt is vanuit volkoren meel en dus gezonder is.

 

7. Vers fruit in plaats van vruchtensap

Niet alleen gezond eten is belangrijk, ook gezond drinken hoort bij een gezond voedingspatroon. Mijn advies zou zijn om vruchtensappen voornamelijk te laten staan en in plaats daarvan te kiezen voor een stuk fruit. Vruchtensappen zitten namelijk  bomvol suiker. Een stuk fruit is daarentegen een onbewerkt, puur product en bevat alleen natuurlijke fruitsuikers. Een lekker zoet en puur tussendoortje dus. 


8. Snack a Jacks in plaats van chips

Als je behoefte hebt aan zoute snack, vind ik Snack a Jacks best een ideaal alternatief. Snack a Jacks zijn naar mijn mening erg lekker, luchtig en knapperig. Ze leveren je lichaam zeker niet veel nuttige voedingsstoffen, maar bevatten wel een stuk minder calorieën dan chips. 

9. Gedroogd fruit in plaats van snoep

Zoals we waarschijnlijk allemaal wel weten bestaat snoep grotendeels uit suiker. Een gezondere optie voor snoep is gedroogd fruit. Ook gedroogd fruit bevat (veel) suiker, maar daarnaast bevat het ook veel vezels en wat vitamines en mineralen.  


10. Popcorn in plaats van borrelnootjes

Ik vind popcorn een perfecte snack voor de avonden dat je iets knapperigs wilt eten zonder dat je te veel boter, suiker, zout of calorieën binnen krijgt. Ik zou je adviseren om de popcorn zonder boter of olie klaar te maken. Je kunt de popcorn op smaak brengen met kaneel, Italiaanse kruiden of paprikapoeder. 

 

11. Sorbetijs in plaats van roomijs

Roomijs bevat helaas veel vet en suiker. Sorbetijs is een gezonder alternatief voor roomijs, omdat het  alleen suiker bevat en geen vet. Ik schreef eerder al een artikel over voor welke ijssoort je het beste kunt kiezen wanneer je probeert af te vallen. 

 

12. Bolletje krokante ontbijtgranen in plaats van Cruesli

Krokante muesli bevat vaak meer suiker en vet bevat dan basic muesli. Bolletje krokante ontbijtgranen is dit niet het geval. In mijn ogen is dit een gezond alternatief op de normale Cruesli. Als voedingsdeskundige zou ik je aanraden om het gebruik van Cruesli te beperken, terwijl je Bolletje ontbijtgranen daarentegen wat mij betreft gewoon dagelijks in je gezonde voedingspatroon kunt laten terugkomen. 

Conclusie

Sla niet door in het gebruik van bovenstaande producten. Het zijn dan wel gezondere opties, maar dat betekent niet dat je er onbeperkt van kunt eten. Het zijn iets gezondere alternatieven, maar alsnog vaak geen 100% gezonde keuzes. Ik zou altijd de voorkeur geven aan natuurlijke en onbewerkte producten. Maar voor af en toe vind ik deze alternatieven echt heerlijk. De meeste producten uit deze lijst gebruik ik zelf ook regelmatig. Blijf daarnaast natuurlijk af en toe gewoon lekker genieten van de 'ongezonde' variant. Een gezonde leefstijl hebben betekent écht niet dat je altijd de meest gezonde keuze moet maken. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.