Hoe voorkom je een opgeblazen gevoel na het eten?

We hebben er allemaal wel eens last van; een opgeblazen buik na het eten. Het is een vervelend gevoel dat vaak vlak na de maaltijd komt opzetten. Wat veroorzaakt zo'n opgeblazen gevoel, is het schadelijk, en wat kun je doen om een opgeblazen buik te voorkomen? Ik leg het je in dit artikel allemaal uit. 

Wat is een opgeblazen buik precies?

Bij een opgeblazen buik is er sprake van een opgezwollen maag-darmkanaal. Dit komt door een verstoring van de spijsvertering of een grote hoeveelheid gas in het maag- en darmstelsel. Bij een opgeblazen gevoel hebben mensen vaak last van een harde, pijnlijke, rommelende en  opgezette buik. Hier komt ook vaak een gevoel van misselijkheid en winderigheid bij kijken. 

 

 

Tips voor het voorkomen van een opgeblazen gevoel

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. 

 

1. Eet niet te grote porties 

2. Eet niet te snel

3. Drink voldoende water 

4. Eet vaker gedurende de dag

5. Vermijd alcohol

6. Beperk cafeïne 

7. Beweeg regelmatig

8. Pak stress aan

9. Stop met roken

10. Kauw voldoende

11. Ga even lopen na het eten

 

Kan er meer aan de hand zijn? 

Af en toe een opgeblazen gevoel ervaren is normaal en kan geen kwaad. Let echter wel op, als bovenstaande tips niet helpen kan er inderdaad meer aan de hand zijn. Ervaar je naast een opgeblazen gevoel ook erge buikpijn, koorts of moet je overgeven? Dan  kan je opgeblazen gevoel ook bij een aandoening horen zoals het prikkelbaar darmsyndroom,  colitis of lactose-intolerantie. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.