Wat houdt de nieuwe nutri-score in? + mijn mening als voedingsdeskundige

Misschien heb je hem al voorbij zien komen; de nutri-score. Maar wat houdt het eigenlijk in en helpt het jou echt bij gezond leven? En wat is mijn mening als gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige over dit nieuwe hulpmiddel? Ik vertel het je allemaal in dit artikel. 

Wat houdt de nutri-score precies in?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat in Frankrijk is ontstaan en ingevoerd. Het geeft met verkeerslichtkleuren, groen tot en met rood, en letters, A tot en met E, een oordeel over de voedingswaarde van een product. Met de nutri-score kun je dus super snel zien hoe gezond een product binnen een bepaalde productgroep is. Een productgroep is bijvoorbeeld brood, frisdrank, zuivel, broodbeleg, vlees, pizza of kant-en-klaarmaaltijden.

Hoe werkt de nutri-score?

Nutri-Score geeft totale beoordeling van voedingsmiddel. Het systeem koppelt positieve eigenschappen aan negatieve eigenschappen om te komen tot een score tussen -15 (beste) en +40 (slechtste). Positieve componenten zijn de hoeveelheid eiwit, vezel, groente, fruit, peulvruchten, noten en bepaalde oliën. Hier worden de punten voor ‘negatieve’ componenten van afgetrokken, namelijk de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker en zout.

Donkergroen staat voor de beste voedingswaarde , rood staat voor de slechtste voedingswaarde . Je kunt dus het beste kiezen voor donkergroene producten en probeer rode producten zoveel mogelijk te beperken.

Mijn kijk als voedingsdeskundige op de nieuwe nutri-score

Ik ben een grote voorstander van de nutri-score. Ik ben fan, omdat de nutri-score een eenvoudige visuele weergave geeft gebaseerd op uitgebreide en ingewikkeldere nutritionele criteria. Dit maakt het voor de consument, die niet alle kennis altijd paraat heeft,  een stuk eenvoudiger om gezonde keuzes te maken. Ik zie binnen mijn eigen praktijk dat dit label makkelijk toepasbaar is en écht kan helpen om op eigen kracht gezonde(re) keuzes te maken. 

Let wel op dat de nutri-score, zoals eerder benoemd, de meest gezonde keuze binnen een bepaalde productgroep laat zien. Bedenk dus wel dat de meest voedzame keuze binnen een productgroep niet altijd een gezonde keuze in het algemeen is. De meest gezonde pizza (groen) is vaak nog steeds geen hele voedzame keuze en het is alsnog af te raden om elke dag pizza te eten. Dus blijf ook je gezond verstand gebruiken. 


Met het grote aanbod in verschillende voedingsmiddelen en de vaak misleidende verpakkingen vind ik de nutri-score een super goede tool om je weg te vinden in de supermarktjungle. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.