13 producten die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet zijn

In dit artikel wijs ik je op 13 producten waarvan je dacht dat ze gezond waren, maar waarbij dat in werkelijkheid behoorlijk tegenvalt. 

Wat is gezond?

Je kunt nooit van één product zeggen of het gezond of ongezond is. Je kunt wel praten over een gezond of ongezond voedingspatroon. Het is belangrijk om altijd naar jouw gehele voedingspatroon te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat een appel gezond is, maar als jij elke dag alleen maar appels eet is dat niet gezond. Houd deze gedachte dan ook in je achterhoofd bij het lezen van dit artikel. Af en toe een product uit de lijst hieronder eten is absoluut geen probleem, zolang de basis van jouw voedingspatroon maar gezond is. 

1. Sushi

Sushi kan gezond zijn, maar helaas is het in de meeste gevallen niet zo. Sushirijst wordt bijvoorbeeld gemaakt met veel suiker. Ook bevat sushi vaak veel calorieën en de vullingen en sauzen bij de sushi zijn vaak heel vet en/of zout.

2. Vitamine water

Vitaminewater zou je eigenlijk beter suikerwater kunnen noemen. 250 milliliter vitaminewater bevat ongeveer 6 suikerklontjes. 

3. Mueslirepen

Mueslirepen hebben over het algemeen een gezond imago. Vaak is dit niet terecht. De meeste mueslirepen bevatten erg veel suiker en relatief veel vet. 

4. Plantaardige melk

Veel mensen denken dat plantaardige melk, zoals soja-, amandel- en rijstmelk, beter is dan koemelk. Deze melksoorten hebben echter niet dezelfde voedingswaarde als koemelk. Bovendien zitten in veel plantaardige melksoorten, vooral de gearomatiseerde varianten, veel suiker.

5. Groentechips

Groentechips zijn niet gezonder voor je dan gewone chips. In beide soorten zitten veel calorieën, vet en zout.

6. Honing

Er wordt vaak gedacht dat honing een gezond alternatief is voor suiker. Dit is niet waar. Honing kun je gewoon zien als suiker.  

7. Vruchtensap

Wat veel mensen niet weten is dat vruchtensap vaak evenveel suiker bevat als frisdrank, ongeveer 6 suikerklontjes per glas (250) milliliter. 

8. Vleesvervangers

Veel mensen gaan er vanuit dat vleesvervangers per definitie gezond zijn. Dit is helaas niet het geval. Vegetarische kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak te veel zout en/of vet en te weinig eiwitten. Sommige vleesvervangers lijken zelfs bijna op frituursnacks. Als je vlees wilt vervangen kun je beter kiezen voor noten, tofu of peulvruchten. 

9. Couscous

Net als voor pasta brood en geldt ook voor couscous dat de volkoren variant veel gezonder is dan de witte variant. Let hier dus op bij het kopen van jouw couscous.

10. Yohgurt-rijstwafels

Rijstwafels met yoghurt klinkt natuurlijk heel gezond. Ook de groene verpakking doet al snel vermoeden dat je een verantwoorde keuze maakt. Toch is dit absoluut niet het geval. Het yoghurt laagje lijkt qua voedingswaarde veel meer op witte chocolade dan op yoghurt. Een pakketje van 3 wafels bevat ongeveer 4 suikerklontjes en veel verzadigd vet.

11. Vruchtenyoghurt

Je zou denken dat vruchtenyoghurt gezond is, het is tenslotte toch een combinatie van halfvolle yoghurt en fruit? Toch is vruchtenyoghurt geen gezonde keuze. Dit komt omdat ze vaak veel toegevoegd suiker bevatten. Je kunt veel beter kiezen voor een bakje halfvolle yoghurt of kwark met wat fruit naar keuze. 

12. Bruin brood

De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Ook wanneer een brood bruin is en er korrels en stukjes in zitten, betekent het niet dat het direct een gezonde keuze is. Het kan namelijk zo zijn dat de zemelen en kiemen eruit gezeefd zijn en er vervolgens moutmeel of gekarameliseerd suiker wordt toegevoegd om het brood een bruine kleur te geven. Kijk daarom niet alleen naar de kleur van het brood, maar vooral naar de ingrediënten die op het etiket staan. Let op de beschermde term: ‘volkorenbrood’. Dit geeft jou de garantie dat het brood gemaakt is vanuit volkoren meel en dus gezonder is.

13. Kaas

Kaas levert veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook een groot gehalte verzadigd vet en zout. Niet alle soorten kaas staan daarom in de Schijf van Vijf. Je kunt beter kiezen voor 10 +, 20+ en 30+ kaas met niet te veel zout.

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Het is absoluut niet mijn bedoeling om jou met dit artikel te vertellen dat je deze producten niet meer moet kopen en eten. Ik wil je er puur en alleen bewust van maken dat producten, die misschien heel gezond lijken, door reclames, gewoontes of verpakkingen, dat niet altijd hoeven te zijn. Mijn advies is dan ook om je voornamelijk te richten op natuurlijke en pure ingrediënten met als afwisseling af en toe een 'minder gezond' product.

Gezond leven draait uiteindelijk om het vinden van een balans tussen gezonde en minder gezonde keuzes. Dit betekent dat er ook minder gezonde dagen bij zullen zitten. Zo is het leven nou eenmaal. Bewust ongezond genieten kan ook af en toe heerlijk zijn. Zolang jij bewust kiest voor wat jij eet en daar de verantwoordelijkheid voor neemt is alles goed.

Kun jij hulp gebruiken bij het opstellen van een gezond voedingspatroon? Je kunt je altijd aanmelden voor een van de LITE trajecten

 


Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.