Is een gekookt ei gezonder dan een gebakken ei?

Je kunt een ei op verschillende manieren klaarmaken. Maar wat is nou de meest gezonde keuze?

 Zijn eieren gezond?

Volgens het Voedingscentrum passen eieren binnen een gezond voedingspatroon. Ze staan in de ‘Schijf van Vijf’ en bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Zo zitten er vitamine A en vitamine B2 in eieren, maar ook ijzer, zink en foliumzuur.

 

Wat is gezonder?

De meest gezonde manier om een ei te eten, is door het ei te koken. Een gekookt ei bevat namelijk minder (verzadigd) vet dan een gebakken ei. Dit komt door het feit dat je geen bakproduct met verzadigde vetten hoeft te gebruiken wanneer je een ei kookt. Dit maakt een gekookt ei een betere keuze. Daarnaast blijven bij een gekookt ei meer vitamines behouden dan wanneer je je ei bakt.

 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Het maakt voor de voedingswaarde van een ei inderdaad uit of een ei is gebakken of gekookt. Er bestaat een verschil tussen een gekookt of gebakken ei, dankzij de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken. Of je beter een gekookt of gebakken eitje kan eten, hangt af van jouw gehele voedingspatroon. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.