Waarom je al snel het calorieverbruik van je work-out overschat


"Ik heb heel intensief gesport, dus ik heb wel een extra snack verdiend". Komt deze gedachte je bekend voor? In dit artikel bespreek ik hoe het komt dat je al snel je calorieverbruik overschat en resultaten daarom uitblijven.

Verbruik overschat

➥ Veel mensen dragen tegenwoordig een sporthorloge, dat aangeeft hoeveel calorieën ze verbruikt hebben tijdens hun work-out. Ik merk dat heel veel mensen dit optellen bij hun dagelijkse behoefte. Dit is helaas niet hoe het werkt. Als je niet zou sporten zou je namelijk ook calorieën hebben verbruikt gedurende die tijd. Deze hoeveelheid zou je er eigenlijk weer vanaf moeten trekken om te weten wat je extra hebt verbruikt.

 

➥ Na het sporten denk je dat je wel weer wat lekkers kunt eten omdat de work-out zo zwaar was. Je gokt dat je ongeveer 500 calorieën hebt verbrand terwijl het er in werkelijkheid maar 190 waren. Hier moet je mee oppassen, want voor dat je het weet eet je alle verbrande calorieën er weer aan en doe je je werk in de sportschool teniet. Probeer dus niet veel meer of veel ongezonder te eten dan dat je op niet-sportdagen zou doen.

 

➥ Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je de rest van de dag waarschijnlijk iets inactiever bent. Na een flinke sportsessie plof je neer op de bank en doe je de rest van de dag uiteindelijk minder dan dat je normaal zou doen.

 


Mijn advies als 
voedingsdeskundige

Ongemerkt eet je heel gemakkelijk de calorieën die je eraf hebt gesport, er zo weer bij. Mijn advies zou zijn om de extra gebruikte calorieën goed in kaart te brengen, zodat je weet wat je extra kunt eten. Daarnaast raad ik aan om na het sporten te kiezen voor een voedzame en eiwitrijke herstelmaaltijd. Denk aan een bakje magere kwark met fruit en een handje noten.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.