Gewicht zegt niet alles

Ben jij obsessief bezig was met je gewicht? Moet je van jezelf elke ochtend op de weegschaal staan? En heeft de weegschaal een grote invloed op jouw stemming? Wanneer het getal lager is dan de dag ervoor begin je met een blij en opgelucht gevoel aan de dag. Maar wanneer het getal hoger is dan is je dag al verpest en wil je eigenlijk de handdoek in de ring gooien voordat deze überhaupt begonnen is. Zonde! Gewicht zegt namelijk écht niet altijd alles. In dit artikel leg ik uit waarom. 

Het getal op de weegschaal

Wat zegt dat getal op de weegschaal nu eigenlijk? De weegschaal geeft jouw totale lichaamsgewicht aan. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe je lichaam is opgebouwd. Simpel gezegd is jouw lichaam opgebouwd uit water, vetmassa en een deel vetvrije massa (botten, pezen, spieren). Het gewicht van organen en botten kun je niet beïnvloeden. De hoeveelheid vetmassa en spiermassa wel. Dit doe je met behulp van voeding en beweging. 

Een 'normale'  weegschaal houdt geen rekening met jouw lichaamssamenstelling. Het maakt geen onderscheid tussen vetmassa, vetvrije massa, spiermassa, vochtbalans, etc. Wanneer jij jezelf gaat wegen is het belangrijk om de volgende punten te onthouden:

● Gewichtsverlies betekent niet automatisch een afname van vetmassa (wat je meestal wel wilt).

● Gewichtstoename betekent ook niet per se een toename in vetmassa.



Schommelend lichaamsgewicht

Het getal op de weegschaal wordt niet alleen beïnvloed door vetmassa en spiermassa. Er zijn nog een aantal andere belangrijke factoren die invloed hebben op je gewicht:

1. Medicatie

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op het gewicht. Hier zijn verschillende mogelijke oorzaken voor. Zo kunnen medicijnen zorgen voor een sterkere eetlust, of juist dorst veroorzaken. Daarnaast zijn er ook medicijnen die de schildklier of stofwisseling langzamer laten werken. Maar er zijn ook medicijnen die invloed hebben op je vochtbalans. Dit kun je merken aan opgezette enkels en onderbenen, maar ook aan schommelingen in het gewicht. 


2. Vochtbalans

Je vochtbalans kan een grote invloed hebben op je gewicht. Stel dat je op de weegschaal gaat staan, daarna een halve liter water drinkt en daarna weer gaat wegen. Dan ben je ook direct een halve kilo zwaarder. De ene dag houdt je lichaam meer vocht vast dan de andere dag. Heb je de vorige dag producten of maaltijden gegeten die veel zout bevatten, dan is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt en het getal op de weegschaal hoger uitvalt. Ook houd je meer vocht vast wanneer je koolhydraatrijke maaltijden hebt gegeten. Koolhydraten binden zich aan water. 

 

3. Maag- en darminhoud

Alles wat je eet, maar nog niet uitgescheiden hebt, draagt bij aan een hoger gewicht. Met een volle maag zal je dan ook zwaarder zijn wanneer je jezelf weegt op een nuchtere maag. Een sterke wisseling in de grootte van je maaltijden kan daarom invloed hebben op je gewicht. Op het moment dat je last hebt van obstipatie en je je voeding niet kwijt kan, zal je ook zwaarder zijn dan wanneer je last hebt van diarree en je veel voeding en vocht verliest. Zorg er daarom voor dat je genoeg vezels binnenkrijgt, deze zorgen voor een goede darmwerking. Niet alleen fijn voor je gewicht, maar ook voor je buik.

 

4. Hormonen

Hormonale schommelingen zorgen voor fluctuaties in gewicht. Zo kan bijvoorbeeld stress een verandering in bepaalde hormonen veroorzaken. Het hormoon cortisol speelt hierin een belangrijke rol en heeft o.a. invloed op je vochtbalans. Voor vrouwen speelt de menstruatiecyclus ook een belangrijke rol.


Een goede weegschaal

Toch kan een weegschaal wel degelijk handig zijn om jouw voortgang bij te houden en kan het een grote bijdrage geven aan jouw motivatie. Ik zou je dan ook aanraden om een weegschaal te kopen die naast het gewicht ook een volledige lichaamsanalyse geeft. 

Een voorbeeld van een goede, betaalbare weegschaal die zo'n complete lichaamsanalyse geeft is de Silvergear Bluetooth. Dit is een uitgebreide weegschaal met veel aanvullende opties, maar toch is hij erg eenvoudig in gebruik. Via de bijbehorende app krijg je ontzettend veel belangrijke informatie, die jou een veel completer beeld opleveren dan een normale weegschaal.  

 

 

 


Dagelijks wegen

Zoals eerder genoemd spelen er dus meerdere factoren mee waardoor het gewicht op de weegschaal elke dag anders kan zijn. Heeft dat getal op de weegschaal invloed op jouw stemming, dan raad ik je af om dagelijks op de weegschaal te staan. Ga maximaal 1 keer per week op de weegschaal staan. Doe dit dan op een vaste dag in de week, op een vast moment op de dag, onder dezelfde omstandigheden. Ga bijvoorbeeld elke zondagmorgen direct nadat je bent opgestaan en naar de wc bent geweest zonder kleding op de weegschaal staan. Weeg je altijd met dezelfde weegschaal en op dezelfde plek. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.