Hoe combineer je een gezonde leefstijl met een druk leven

Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om gezond te zijn, maar toch lukt het veel mensen niet om daadwerkelijk een gezonde levensstijl op te bouwen. Ik hoor veel om mij heen dat dit komt door een gebrek aan tijd.  We hebben bijvoorbeeld een drukke baan, veel dagelijkse klusjes en  we willen daarnaast natuurlijk ook voldoende tijd met vrienden en familie doorbrengen.

Toch hoeft je gezondheid echt niet te lijden onder een druk leven. De twee belangrijkste zaken die hierbij helpen zijn prioriteiten stellen en een goede planning. Ook lees je in dit artikel een aantal tips om efficiënter met je tijd om te gaan. 

Prioriteiten stellen

“Ik wil het wel, maar ik heb echt geen tijd!” of “Ik doe echt mijn best, maar door de drukte komt het er gewoon niet van!”.  Dit geeft eigenlijk in andere woorden aan dat gezond leven voor jou geen hoge prioriteit heeft. Je zegt dat je het wilt, maar het echt doen en in actie komen lukt niet, omdat je nog steeds andere dingen belangrijker vindt dan het verbeteren van je leefstijl.


Zie sporten en gezond leven als iets wat is net zo belangrijk is als een deadline op je werk of een afspraak met vrienden. Dit betekent dat je dit niet zomaar kunt laten vervallen. We laten al snel ons uurtje sportschool schieten wanneer er iets anders tussendoor komt. Of we halen snel een pizza, omdat je na een lange werkdag geen zin meer hebt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Goed voor jezelf zorgen is super belangrijk voor je lichaam én voor je geest. Zorg dat je hier je prioriteit van maakt.
 Want wie tijd vrijmaakt voor zichzelf kan vervolgens ook een beter persoon zijn voor de mensen om zich heen, denk aan je partner, echtgenoot, kinderen, collega’s, familie en vrienden. Wanneer jij fit bent geeft dit ook meer mogelijkheid tot creativiteit, concentratievermogen en zal je minder snel vermoeid, geprikkeld of opgebrand zijn. Je leefstijl heeft dus directe invloed op alle aspecten van je leven.

 

Plannen

Gezond leven wordt echt een stuk makkelijker wanneer je voor jezelf een (week)planning maakt. Bedenk wat je de aankomende week gaat eten en stel hiervoor een boodschappenlijstje op. Plan daarnaast jouw sportmomenten in. Zorg dat jij haalbare doelen voor jezelf stelt. Ook raad ik je zeker aan om in te plannen wanneer je gaat genieten van ‘ongezondere’ producten. Wanneer je uit kan kijken naar deze momenten zal je je gezonde leefstijl veel beter kunnen volhouden. 

Tips om efficiënt met je tijd om te gaan

● Laat elektronica even voor wat het is. De computer, tv of telefoon zijn zwarte gaten als gaat om jouw kostbare tijd.  Je kunt beter gericht TV kijken dan wat zappen. Probeer 3 keer per dag je mail te checken, in plaats van elke 5 minuten. En leg je telefoon wat vaker aan de kant, want sociale media zijn erg verslavend en kunnen daarom veel tijd opslurpen.

● Kook voor meerdere dagen op een moment dat je wel tijd hebt. Kook in het weekend bijvoorbeeld een grote pan soep, die je kunt invriezen voor later. Ook voor het avondeten kun je soms een dubbele portie bereiden zodat je het later, wanneer je minder tijd hebt, alleen nog maar even hoeft op te warmen.

● Als je weinig tijd hebt om gezond te koken, kun je kiezen voor diepvriesgroenten of voorgesneden groenten. Deze zijn net zo voedzaam als verse groenten. 

● Doe weekboodschappen. Maak een lijstje met basisproducten die je nodig hebt. Door deze basisproducten in huis te hebben, kun je eigenlijk altijd een gezonde maaltijd of gezond tussendoortje in elkaar zetten. Bedenkt welke maaltijden je de komende dag(en) wilt maken en haal de ingrediënten in huis.

● Bedenk de avond van tevoren wat je gaat ontbijten. Sommige ontbijtjes kun je de avond van tevoren al maken wanneer je haast hebt.  

● Doe een korte work-out met een hoge intensiteit. Om vet te verbranden hoef je geen uren in de sportschool door te brengen. Probeer eens een HIIT work-out van 10 of 20 minuten. Op Youtube vind je genoeg snelle work-outs. 

 


Hoe combineer jij een gezonde leefstijl met jouw drukke leven? Heb jij behoefte aan advies op maat bekijk dan hier welk begeleidingstraject het beste bij jou past. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.