10 manieren om meer water te drinken

Water is nodig voor een algehele goede gezondheid, dat horen we de hele tijd. Water vervoert voedingsstoffen naar alle cellen in ons lichaam, water stelt het lichaam in staat om mineralen, vitamines, aminozuren, glucose en andere stoffen te absorberen en water spoelt gifstoffen en afvalstoffen weg. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de geweldige dingen die water kan doen om ons gezond te houden. Daarom deel ik in het artikel van vandaag mijn top tips om gemakkelijk voldoende water binnen te krijgen. 

Hoeveel water moet je drinken?

Gedurende de dag verlies je water door te ademen, te zweten en naar het toilet te gaan. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken om je lichaam en geest gezond te houden. Het grootste deel van het water dat je nodig hebt komt uit voedsel. De rest krijgen we binnen door het drinken van vloeistoffen. Alle dranken dragen hieraan bij, maar water is de beste keuze. Water bevat geen, suikers, vet of calorieën. 

Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. 

10 handige manieren om makkelijk meer water te drinken

1. Grote glazen 

Maak het jezelf makkelijk en drink uit een groot glas. Het drinken uit grote glazen maakt echt een verschil. Je drinkt nu per keer veel meer, zonder dat je je glas hoeft te hervullen.

 

2. Geef je water een smaakje

Vind jij de smaak van water niet lekker of saai? Voeg dan eens wat fruit of kruiden toe aan jouw glas water. Ik vind zelf bijvoorbeeld blauwe bessen, munt, citroen of gember heel lekker in mijn water. 

 

3. Download een app

Probeer eens een app op je telefoon die jou helpt herinneren om water te drinken en dit nauwkeurig voor je bijhoudt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘Water drink reminder’ of ‘Herinnering water drinken’. Zulke apps werken super motiverend. 

 

4. Vaste momenten 

Drink op vaste momenten, zo ontwikkel je voor jezelf een gewoonte. Drink bijvoorbeeld water bij iedere maaltijd. Wanneer je bij elke maaltijd twee glazen water drinkt zit je al bijna aan de één liter water op een dag.


5. Timer op je telefoon 

Je kunt ook het alarm van je telefoon zetten of herinneringen in je digitale agenda zetten. Je krijgt dan een melding als het weer tijd is om te drinken. Het lijkt misschien overdreven, maar wanneer je jezelf echt nog moet aanleren om voldoende te drinken is dit zó handig. Je bouwt nieuwe gewoontes namelijk echt op door consistentie. Na verloop van tijd kan je ook zonder melding aanvoelen wanneer het tijd is om te drinken. 

6. Bruisend water of spa rood 

Kies voor bruisend water als afwisseling op normaal water. Bruisend water is namelijk net zo dorstlessend, maar geeft toch net even een andere beleving. 

 

7. Flesje water 

Door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, zal je sneller meer water binnen krijgen. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje water in de buurt hebt staan. Ook wanneer je buiten de deur een afspraak hebt, is het verstandig om je flesje mee te nemen. Ook kan je een flesje water neerzetten op plekken waar je vaak bent. Zo zul je niet snel iets anders dan water drinken. Zelf raad ik dit soort flessen aan. Makkelijk om mee te nemen, lekken niet en zien er ook nog eens super leuk uit!

 


8. Bestel water 

Wanneer je uit eten gaat of een drankje buiten de deur gaat doen, vraag dan altijd om een extra glas water naast je koffie, wijntje of sapje. Bij het diner kan je om een karaf water vragen. 

 

9. Gekoeld water 

Als je van gekoeld water houdt, zorg er dan voor je dat je altijd een fles water in de koelkast hebt staan. Zo zie je heel makkelijk hoeveel je gedronken hebt en het is heerlijk lekker koud. 

 

10. Drink meer thee

Water kan soms gaan vervelen, haal daarom ook lekkere theesoorten in huis. Thee kan altijd, ‘s ochtend bij het ontbijt, op kantoor of ‘s avonds op de bank. Zelf maak ik graag verse gemberthee of verse muntthee. Door het grote aanbod thee en de vele smaakjes kan je eindeloos variëren. 

 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.