In dit artikel leg ik je uit wat verzadigd vet is en in welke voedingsmiddelen ze voornamelijk te vinden zijn.
![](https://primary.jwwb.nl/public/v/c/c/temp-lbxqtuyxxnxbjhpdqddf/2728lu/8FC81DF2-DBD5-471A-9949-81055A29AE2C.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1920%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=456&height=456)
Wat zijn verzadigde vetten?
Vetten vallen onder de macronutriënten en zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon.
➥ Vetten zijn onder te verdelen in verzadigde, onverzadigde, meervoudig onverzadigde, enkelvoudig onverzadigde en transvetten.
➥ Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten heeft te maken met de manier waarop ze zijn opgebouwd en hoe gemakkelijk ze kunnen worden afgebroken door ons lichaam.
➥ Verzadigde vetten staan ook wel bekend als ‘slechte vetten’. Verzadigd vet is zo ongezond, omdat het eten van verzadigde vetten ervoor zorgt dat het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Dit kan je bloedvaten verstoppen en geeft een groter risico op hart- en vaatziektes.
Waar zit verzadigd vet in?
Verzadigd vet is bij kamertemperatuur vaak gestold. Het komt veel voor in dierlijke producten. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel verzadigd vet bevatten:
- Volle melk producten en kaas
- Vet vlees (zoals shoarma en worst)
- Koekjes en gebak
- Chocolade
- Roomboter en Margarine
- Pizza
- Roomijs
- Saucijzenbroodjes
Auteur: Gerdy Beelen, Gezodheidswetenschapper en Voedingsdeskundige
Reactie plaatsen
Reacties