Is fruitsuiker gezonder dan 'normale' suiker?

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 17:58

Veel mensen gaan er nog steeds van uit dat fruitsuiker gezonder is dan geraffineerd suiker. Maar is dat wel echt zo? In dit artikel leg ik het je uit. 


Fruitsuiker tegenover geraffineerd suiker

Fruitsuiker komt van nature voor in fruit. ‘Gewoon’ of geraffineerd suiker is suiker uit suikerbieten of suikerriet, dat in een fabriek wordt bewerkt tot een suikerklontje.

➥ Afgezien van uiterlijke kenmerken zit er weinig verschil in beide soorten suiker. Geraffineerd suiker is in de fabriek tot een korrel gemaakt, zodat het handig verpakt kan worden.

➥ Moleculair gezien zijn geraffineerd en fruitsuiker gelijk aan elkaar. Beide bevatten fructose en/of glucose.

➥ Alle soorten suiker bevatten evenveel calorieën. Een suiker is een koolhydraat en alle koolhydraten bevatten 4 calorieën per gram.

Normale suiker en fruitsuiker zijn voor ons lichaam dus gewoon dezelfde stof. Een te grote hoeveelheid fruitsuiker zorgt er net als bij gewone suiker voor dat we overgewicht kunnen krijgen en dat onze bloedsuikerspiegel snel stijgt.

 

Mijn advies als voedingsdeskundige 

Ondanks het feit dat fruit suiker bevat is het verstandig om 2 stuks fruit per dag te eten. Fruit is enorm gezond vanwege de vitamines, mineralen en vezels die het bevat. De fruitsuikers die hierin zitten, nemen we voor lief. Beperk echter producten waar geraffineerd suiker aan is toegevoegd zoals snoep, koek en frisdranken. Deze producten zijn absoluut niet goed voor ons lichaam en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.