7 redenen om meer water te drinken

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 19:13

Een advies dat je vast niet voor het eerst ziet:  Drink voldoende water! Gehydrateerd zijn is ontzettend belangrijk voor je lichaam en jouw welzijn. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen niet voldoende (water) drinken.

Het belang van water drinken
Het volwassen menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en ons bloed bestaat voor 90 percent uit water. Voor het goed functioneren van jouw lichaam, is het belangrijk dat elke cel voldoende vocht krijgt.  Het algemene advies van het voedingscentrum is om 2 liter vocht per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan ongeveer 8 glazen water per dag. Voel jij je vaak dorstig gedurende de dag of is jouw urine donker van kleur dan is dit een teken dat je niet voldoende drinkt.

 

In dit artikel ligt de focus op het drinken van water. Onthoud echter dat puur water drinken echt niet de enige manier is om gehydrateerd te blijven. Zo haalt een  mens ook veel water uit voeding. Veel groente en fruit bestaan bijna volledig uit water en dragen zo ook bij aan jouw dagelijkse vochtinname. Andere dranken zoals thee, melk, koffie en sap dragen daarnaast ook gewoon bij aan de hydratatie van jouw lichaam (ze bestaan vaak ook voor een groot deel uit water). Let alleen wel op met frisdranken en sappen, deze bevatten namelijk veel meer suiker en calorieën dan water. Zo ga je makkelijker over jouw energie behoefte heen. 


Voordelen van voldoende water drinken
Er zitten veel voordelen aan het drinken van meer water. Ik heb mijn persoonlijke top 7 redenen om meer water te drinken voor je op een rijtje gezet:


1. Water reinigt je van binnen. 

Water verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Het spoelt afvalstoffen weg doormiddel van urine. Dit verkleint onder andere de kans op nierstenen en infecties. 


2. Water verbetert je immuunsysteem

Meer water drinken stimuleert je hele immuunsysteem en bestrijdt griep en andere ziekten. 


3. Water verbetert ook je spijsvertering

Een ander effect van meer water drinken is dat het je spijsvertering verbetert. Water helpt je voedsel verteren. Constipatie is voor veel mensen een probleem en het drinken van (meer) water kan in dit geval een groot verschil maken. 

4. Water helpt tegen hoofdpijn

Het tekort aan water kan de veroorzaker van hoofdpijn zijn. Andersom gezien kan water drinken de hoofdpijn verminderen, op het moment dat je daar last van hebt.  

5. Bespaar geld

Water drinken bespaart je geld. Het kost je minder dan welke andere drank dan ook.

6. Water helpt jou met afvallen

Water drinken is bevorderlijk voor het afvallen. Water vult je buik en vermindert daarmee je hongergevoel. Het versnelt je spijsvertering. En dat alles ook nog eens voor 0 calorieën.

7. Water verhoogt je hersenactiviteit, alertheid en concentratieniveau

Water vervoert zuurstof die je hersenen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dus als je moeite hebt met concentreren of je vaak vermoeid bent, kan het drinken van meer water dit gevoel hierbij helpen. 


Kortom, het binnen krijgen van de juiste hoeveelheid water maakt een wereld van verschil in hoe je je dagelijks voelt, denkt en functioneert.

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.