Recept: gezonde granola

Zelfgemaakte granola is enorm lekker en over het algemeen een stuk gezonder dan de gemiddelde ontbijtgranen in de supermarkt. Doordat je de granola zelf maakt heb je controle over de ingrediënten en zo weet je precies wat je eet. Wanneer je het maakt komt er gegarandeerd een heerlijke geur vrij. Het maken van granola is heel makkelijk. In dit artikel laat ik je een aantal, in mijn ogen onmisbare, ingrediënten zien die heerlijk zijn in een lekkere, zelfgemaakte, gezonde granola.  

Ingrediënten 

Wees vrij met de hoeveelheden die je gebruikt en stel zelf een lekkere granola samen. Als je op je gewicht let zou mijn advies wel zijn om om op de portiegrootte van met name noten, zaden en pitten, honing, olie en gedroogd fruit te letten, omdat hier relatief veel calorieën in zitten. 

Havermout

Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken. 


Noten

Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.


Zaden en pitten

Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.


Specerijen

Het ultieme specerij voor lekkere granola is in mijn ogen toch wel kaneel. Gezond en heel erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.

 

Fruit

Gedroogd fruit is erg lekker in granola voor een fruitige twist. Het geeft een wat zoetere smaak aan jouw granola. 

 

Olie

Olie is optioneel, maar zorgt er wel voor dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.

 

Honing

Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop. 

 

 

Bereidingswijze

Leg de ongebakken granola op een bakplaat, zet de oven op 200 graden en laat de granola in de oven totdat het lekker knapperig en goudbruin geworden is. De granola is heerlijk te combineren met kwark, yoghurt of over wat fruit heen. Eetsmakelijk! 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.