Hoe blijf je gezond eten tijdens deze donkere en koude dagen? + 3 gezonde comfortfood alternatieven

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 15:24

Koude temperaturen, minder daglicht en meer tijd binnen, terwijl corona nog steeds grote zorgen geeft, kunnen allemaal een  effect hebben op wanneer en hoeveel we eten, maar ook naar waar we zin in hebben.  Maar alleen omdat we tijdens de koude dagen eerder geneigd zijn om koppen warme chocolademelk weg te drinken en grote borden pasta en pizza te eten, betekent het niet dat we dat ook echt moeten gaan doen. Voedingskeuzes hebben namelijk grote invloed op ons gewicht, maar ook op ons mentale welzijn. Vandaag deel ik daarom een aantal tips over hoe je toch gezond kunt eten tijdens de herfst- en wintermaanden én deel ik 3 gezonde alternatieven voor ons favoriete comfortfood. 

Drang naar ongezond voedsel

Wanneer het buiten kouder wordt, wordt voedsel als salades en andere lichte maaltijden een stuk minder aantrekkelijk. Ook is groente en fruit in de supermarkt vaak een stuk minder goed te betalen.  Het koude weer wakkert ons verlangen naar comfortfood aan en de drempel om ongezond te gaan eten is in de herfst- en wintermaanden een stuk lager. We hunkeren naar zware maaltijden vol met vet en koolhydraten.  Dit is normaal en je bent zeker niet de enige. Maar toch betekent het niet dat je volop moet toegeven aan dit gevoel, want jouw lichaam is veel meer gebaat bij voedzame producten. Juist in de koude maanden hebben we behoefte een een sterk immuunsysteem. 

 

Hieronder heb ik een aantal praktische tips voor je opgesomd waardoor jij ook in de herfst en winter voor een voedzaam, vers en voedend eetpatroon kunt gaan. 

 

1. Seizoen groente

Wanneer je op de groente afdeling kijkt in de supermarkt zie je verschillende voedzame seizoen opties. Je kunt het beste kiezen voor seizoensprodcuten, deze bieden jou precies de voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens de koudere maanden. Dit zijn producten die het immuunsysteem versterken en bevatten vitamines en mineralen om verkoudheid en griep af te weren.  Voorbeelden hiervan zijn; pompoenen, spruitjes, appels, peren, bloemkool, aardappelen, wortelen, kool en bieten. Wanneer je deze groenten en fruit koken of stomen worden ze makkelijk verteerbaar en geven ze jou de warmte die jouw lichaam zo nodig heeft in deze koude dagen. Een warm gerecht biedt dezelfde mentale voordelen als comfortfood. Het verschil is echter dat groente en fruit je lichaam voedt in plaats van allen maar vult. 

2. Warme salades

Zoals ik net ook al even kort zei hunkert je lichaam tijdens de herfst- en wintermaanden naar warm voedsel. In plaats van je normale koude salade te eten, kun je aan je favoriete basis, bijvoorbeeld ijsbergsla of rucola, geroosterde groenten, aardappelen, knapperige kikkererwten, geroosterde noten of warm(e) vlees(vervanger) toevoegen. De warmte van het voedsel zal je een prettig gevoel geven, terwijl je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Kies hierbij opnieuw voor seizoensprodcuten om als warme topping aan je salade toe te voegen. Zo maak je van een salade toch een stevige wintermaaltijd.

3. Gebruik kruiden en voeg pit toe

Je kunt kruiden gebruiken om warmte aan je maaltijd toe te voegen. We associëren bepaalde kruiden namelijk met herfst en winter. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Veel kruiden voegen diepte en warmte toe aan eten en zorgen voor een comfortabele smaak zonder extra calorieën of vet toe te voegen. Je hebt vast weleens ervaren dat pittig voedsel je van binnenuit opwarmt. Gebruik dus lekker veel kruiden die jou deze dagen warm houden.

4. Soep

Soep is is een geweldige manier om meer vezelrijke groenten in je voedingspatroon te krijgen. Dit aangezien je zo ongeveer alles in een soeppan kunt gooien. Denk aan groenten, bonen, linzen, volle granen en verschillende restjes. Voeg hieraan nog een mager eiwitproduct toe, zoals kip of garnalen, en je bent klaar. Soep is lekker als warm diner, maar ook als een warm tussendoortje. Zorg er wel voor dat je een soep op basis van bouillon kiest boven een soep op basis van room. Zo bespaar je een hoop ongezonde vetten en calorieën.

5. Vind alternatieven voor je comfortfood favorieten

We zijn allemaal dol op pizza en cheesy pasta. Toch is het voor jouw gezondheid en gezondheidsdoelen beter om niet altijd aan deze cravings toe te geven. Én het kan ook nog eens ontzettend leuk en makkelijk zijn om je favoriete comfortfood gezonder en slanker te maken. Hieronder heb ik alvast 3 gezonde alternatieven op populair comfortfood voor je op een rijtje gezet.  Met een beetje creativiteit kun je de hele winter gemakkelijk regelmatig genieten van je favoriete comfortfood, maar dan net met wat minder calorieën en vet. 

Klik op de afbeelding van jouw favoriete gerecht om naar het volledige recept te gaan. 

Gezonde pizza 

Gezonde nacho's 

Gezonde hamburger

Geef toe aan je cravings

Jezelf al je ongezonde cravings verbieden waar je zin in hebt is geen verstandige keuze. Dit gaat namelijk averechts werken. Wanneer je jezelf bepaalde voedingsmiddelen verbiedt is de kans op eetbuien een stuk groter. Neem dus af en toe vooral een lekker bord cheesy pasta, een warme kop chocolademelk met slagroom of een vette pizza. Een extra tip van mij: Let een beetje op je portiegrootte wanneer je toegeeft aan een 'ongezonde' keuze.   

 

Kun jij hulp gebruiken bij het gezonder leven en/of afvallen? Bekijk hier de LITE begeleidingstrajecten

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.