Makkelijke, snelle en voedzame maaltijden voor na een lange werkdag

Gepubliceerd op 24 januari 2022 om 15:24

Een drukke en lange werkdag staat bij veel mensen hun gezonde eetpatroon in de weg.

Ik hoor in mijn praktijk vaak dat mensen na een lange zware dag geen zin hebben om nog uren in de keuken te staan. In plaats van een gezonde maaltijd komt er dan toch vaak een pizza, patatje, Chinees of een kant- en klaar maaltijd op tafel. Gelukkig is het helemaal niet nodig om lang ik de keuken te staan om een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

In het artikel van vandaag deel ik een aantal tips over hoe je toch gezond kunt eten wanneer je het druk hebt en laat ik je zien dat gezond en voedzaam koken helemaal niet moeilijk is en/of lang hoeft te duren.

 

Toch gezond eten als je druk bent doe je zo:

1. Plannen

Het begint allemaal met plannen. Maak elke zondag vijf minuten vrij om de week die komen gaat te plannen.

2. Simpele recepten

Gezond eten betekent niet alleen maar ingewikkelde, lange recepten. Je maakt het plannen van gerechten stukken makkelijker, door simpele en gezonde recepten te verzamelen en op te schrijven. Doe dit bijvoorbeeld op www.albertheijn.nl. 

 

3. Kook lekker

Zorg dat je recepten verzameld die jij echt lekker vindt en waar je echt naar uitkijkt. Zo is de verleiding minder groot om van je plan af te stappen. 

 

4. Wat heb je echt nodig?

Vraag jezelf af wat jouw lichaam nodig heeft als je het druk hebt. Gun jezelf het allerbeste. Dus juist op stressvolle dagen kan jou lichaam goede voedingsstoffen gebruiken. Uiteindelijk kun jij die drukte een stuk beter aan op een goede voedzame maaltijd dan op een vette hap.

 

5. Doe weekboodschappen

Zo heb je alles voor de week in huis en is de drempel lager om een gezonde maaltijd te bereiden. 

 

6. Vraag of iemand anders voor je kookt 

Breng je omgeving ervan op de hoogte dat jij gezond wilt eten. Wie weet heeft jouw partner, kind, huisgenoot of vriend(in) wel tijd om voor jou te koken. 

7. Kook een extra portie 

Weet je van tevoren dat je een aantal dagen erg laat thuis zult komen? Zorg dan dat je op de dag dat je wat vroeger thuis bent een paar extra porties maakt en deze invriest of in de koelkast bewaart voor de dagen dat je laat thuis komt.

 

7 snelle, makkelijke, maar toch voedzame avondmaaltijden

Klik op de afbeelding van jouw favoriete gerecht om naar het volledige recept te gaan. 

Volkorenpastasalade met mozzarellabolletjes, sojabonen, tonijn en komkommer

 

Vega kiproerbak met groene groenten en rijst

 

 

Gebakken krieltjes met sperziebonen, garnalen en ei

 

 

Pita vegan shoarma met srirachamayo

 

 

Salade van kikkererwten met quinoa

 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Iedereen komt weleens tijd te kort op de dag. Dit artikel laat jou inzien dat ook wanneer je weinig energie en tijd hebt, het dus niet nodig is om dan maar iets ongezonds te bestellen of af te halen. Voor af en toe kan een kant-en-klaar maaltijd natuurlijk geen kwaad. Maar als je probeert gezonder te eten kan dit artikel jou hopelijk verder helpen. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.