Zijn wraps gezonder dan brood? + 3 gezonde wrap-recepten

Gepubliceerd op 21 oktober 2021 om 14:47

Veel mensen kiezen, met hun goede voornemens in het achterhoofd, voor een wrap in plaats van een broodje. En niet omdat ze dit lekkerder vinden, maar omdat ze denken dat ze zo een gezondere keuze maken. Maar verdienen wraps eigenlijk wel die gezonde reputatie? 

 

 

Voedingswaarde 

Op het eerste zicht lijkt er weinig verschil te zitten dus brood en wraps. Beide producten zijn gemaakt van soortgelijke ingrediënten. Beide leveren vezels. Zowel een wrap als een boterham bevat meer vezels als je voor de volkoren variant gaat. Ook bevatten wraps en brood beide verschillende vitamines en mineralen.
Een wrap bevat meer calorieën dan twee sneetjes brood. Eén grote wrap bevat ongeveer 220 calorieën, terwijl twee sneetjes brood gelijk staan aan ongeveer 160 calorieën. Een wrap bevat daarnaast veel meer zout dan brood. Let hier mee op. Ook is een wrap een bewerkter product dan brood.  Sommige wraps zijn gemaakt met gehydrogeneerde olie. Dit is een bron van trans-vet.  

Brood

Het is een fabel dat je beter voor een wrap kunt kiezen dan een boterham. Als je van brood houdt kun je dit dus prima blijven eten. Beleg je boterham met gezond en mager broodbeleg, om een gezonde ontbijt, lunch of tussendoortje voor jezelf klaar te maken.

 

Tips voor gezonde wraps

Wanneer je gek bent op wraps is dat ook helemaal oke. Je hoeft niet over te schakelen naar brood als je daar niet van houdt. Hieronder wel een aantal punten waar je op kunt letten om wanneer je een gezonde wrap koopt of bereidt.  

- Kies voor wraps die gemaakt zijn zonder gehydrogeneerde olie 
- Kies voor volkoren wraps voor extra vezels
- Wees zuinig met calorierijke vullingen  
- Vul de ruimte in de wrap voornamelijk met groenten, in plaats van kaas, dressing of olie. 
- Kies voor een wrap met minder zout

 

Wortel-, bieten- en spinaziewraps

Je kunt de wortel-, bieten- of spinazie-wraps kopen als je van de smaak houdt, maar er is geen extra voedingswaarde omdat de hoeveelheid groente in deze producten verwaarloosbaar is. De hoeveelheid wortel, biet of spinazie is net aan genoeg voor een beetje kleur en smaak. 

Recepten

Ter inspiratie deel ik hieronder 3 gezonde recepten met wraps. Ga deze vooral eens uitproberen, om te kijken of het wat voor jou is. Klik op de abeelding om naar het uitgebreide recept van Albert Heijn te gaan. 

Wortelwraps met kikkererwten, paprika en tzatziki

Vegetarische wraps uit de oven (tostada) met avocado

Gezonde wraps met komkommersalade, cottagecheese en makreel

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Zowel brood als wraps passen prima binnen een gezonde leefstijl. Je kunt het beste kiezen voor de volkoren varianten. Onthoud uit dit artikel wel dat het onnodig is om brood te vervangen door wraps. Een wrap is niet gezonder dan brood. Kies dus gewoon het product dat jij het lekkerste vindt. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.