Welke producten bevatten veel verborgen calorieën?

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 14:12

Van veel producten zoals chips, snoep, frituur en chocolade weten we allemaal wel dat ze erg calorierijk zijn. Er zijn ook veel voedingsmiddelen die meer calorieën tellen dan je zou verwachten.

 

 

Gezond, maar calorierijk

Hieronder deel ik een aantal producten waarvan je misschien nog niet wist dat ze ook veel calorieën bevatten.

 

・ Noten en zaden

Noten en zaden bevatten goede (onverzadigde) vetten, voedingsvezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Helaas bevatten goede vetten ook een hoop calorieën.
 

・ Pindakaas

Wellicht te verwachten na het lezen over calorieën noten en zaden. Pindakaas is zeker gezond, maar bevat ook veel calorieën.
 

・ Kaas

Kaas bevat onder andere vitamine B2, vitamine B12, vitamine A, calcium, magnesium en zink. Daarnaast bevat het veel vet, ook veel slechte (verzadigde) vetten, waardoor het een behoorlijk calorierijk product wordt.
 

・ Avocado

De avocado is een hele gezonde groente met veel onverzadigde vetten, voedingsvezels, antioxidanten, B-vitamines, vitamine C en vitamine E. Doordat het veel vetten bevat, telt de avocado automatisch ook veel calorieën.
 

・ Vruchtensap

Vruchtensap lijkt gezond, het bevat echter veel suiker en dus ook veel calorieën.
 

・ Olie

Olie is een goede vetsoort. Het bevat veel goede onverzadigde vetten en vitamine E. Het blijft echter puur vet, dus het is erg calorierijk, wel 9 kcal per gram.
 

・ Vette zuivel

Zuivel is erg rijk aan calorieën als je voor de volle varianten kiest.
 

・ Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is een erg geconcentreerd product. Hierdoor is het enorm vezelrijk, maar ook calorierijk door de van nature aanwezige fruitsuikers.
 

・ Pesto

Pesto is gemaakt van kruiden, olie, noten of pijnboompitjes en kaas. Allemaal gezonde, maar allemaal calorierijke producten.
 

 

 

Portiegrootte

Veel mensen denken dat producten met veel calorieën automatisch slecht voor je zijn. Dit is absoluut een fabel. De bovenstaande producten bevatten veel goede voedingsstoffen, die je lichaam ten goede komen. Zulke producten zijn prima om regelmatig te gebruiken binnen een gezond voedingspatroon.

 

Let gewoon een beetje op je portiegrootte.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.