Is pasta gezond? De visie van een voedingsdeskundige

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 13:07

In mijn praktijk zie ik vaak dat pasta een product is dat veel mensen vermijden. In mijn ogen is dit echter absoluut niet nodig. Er is niets mis met volkorenpasta, als je het op de juiste manier klaarmaakt.

 

Waar wordt pasta van gemaakt?

De meeste pastasoorten in de Nederlandse supermarkten bestaan voor 100% uit tarwe, zonder verdere toevoegingen. Op enkele luxere varianten na, waar ook ei en water in wordt verwerkt. De harde pasta zoals die het meest gebruikt wordt in Nederland, is gedroogd na bereiding.

 

Voedingswaarden

Pasta bestaat voor het grootste gedeelte uit koolhydraten. Daarnaast bevat het een klein beetje eiwit en een heel klein beetje vet. Kortom, de voedingswaarden die van nature in tarwe voorkomen. Normale ‘witte’ pasta bevat niet zoveel vezels. De volkoren variant is daarentegen wel rijk aan vezels.

Ongezond imago

Ik denk dat het ongezonde imago van pasta komt door de manier waarop we pasta eten. Ik zie vaak dat men veel pasta opschept, pastasaus uit blik gebruikt, weinig groente en veel gehakt of spek toevoegt, een vette roomsaus gebruikt en veel kaas raspt. 

Tips om een pasta gerecht gezonder te maken:

- Voeg veel groente toe
- Gebruik gezeefde tomaten met kruiden in plaats van een kant en klare pastasaus
- Laat de kaas weg of gebruik 30+ kaas
- Eet er een salade bij

 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

De manier waarop pasta gegeten wordt resulteert vaak in een minder voedzame maaltijd. Op deze manier bevat het pastagerecht relatief weinig vezels en groente en veel vet. Dit kan op de lange termijn voor gewichtstoename zorgen. Dit ligt echter dus niet aan de het pasta product zelf.

Voor de gemiddelde mens zou ik adviseren om gewoon pasta te blijven eten. Volkoren pasta is een voedzaam product, dat prima past binnen een gezond voedingspatroon. Pasta verdient naar mijn idee dus een veel beter imago dan het momenteel heeft.

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.