Gezond leven op (all-inclusive) vakantie

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 13:43

De zomervakantie komt er aan en dit jaar mogen we weer naar het buitenland om te genieten van onze vrije tijd.  Echter zie ik vaak dat dit voor veel mensen die gezond willen leven ook veel stress oplevert. Gezond eten op vakantie is namelijk niet altijd even makkelijk. De buffetten in all- inclusive hotels staan bekend om hun overvloedige aanbod.  Toch bieden (all-inclusive) vakanties genoeg mogelijkheden om aan je gezonde leefstijl te werken.  Vandaag deel ik mijn kijk op gezond leven op vakantie en deel ik een aantal tips en handvatten  voor de mensen die graag willen afvallen of op gewicht blijven tijdens hun vakantie. 

 

Wat wil jij deze vakantie?

Ten eerste is het heel belangrijk om jezelf vooraf af te vragen wat jij wilt deze vakantie. Wat wil jij voor je lichaam? Wil je afvallen, op gewicht blijven, of vind je het prima als je een aantal kilo's aankomt. Wanneer je een duidelijk plan hebt voor wat jij wilt kun je hier je handelingen op afstemmen.  Het is dus heel belangrijk om met een plan op vakantie te gaan. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat jij wilt, dan is het een stuk makkelijker om je hier aan te houden. In het artikel van vandaag deel ik een aantal tips die je kunt gebruiken wanneer je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.   Het is in mijn ogen helemaal niet gek om tijdens je vakantie even niet met gezond leven bezig te zijn. Wat je ook besluit te doen. Alles is goed, het blijft altijd jouw keuze.

 

Mijn tips als voedingsdeskundige 


1. Blijf bewegen

Ook bewegen is op vakantie heel goed te doen. Denk niet gelijk aan fitnessen, maar ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, fietsen, zwemmen, snorkelen of speel een spelletje tennis, volleybal of badminton.

2. Ga lopend ontdekken

Doe stedentrips zoveel mogelijk lopend, in plaats van met de bus, tram of metro. Je verbrandt hiermee niet alleen een hoop extra calorieën, maar op deze manier zie je ook nog meer van de stad zelf. 

3. Drink voldoende

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt gedurende de dag. Dit is goed voor je lichaam, vooral als het buiten warm is. Daarnaast zul je ook minder trek hebben. 

4. Groente en fruit

Neem groente en fruit als tussendoortje. Voedzaam, vullend en gezond. En deze zijn in het buitenland vaak nog smaakvoller dan in Nederland. 

5. Handige ijskeuzes

Neem eens een waterijsje, sorbetijs of solero in plaats van roomijs. Dit is zeker net zo lekker en scheelt een hoop suiker en calorieën. 

6. Frisdrank en alcohol

Beperk de hoeveelheid frisdrank en alcohol. Het is handig om hierover afspraken te maken met jezelf. Bijvoorbeeld maximaal 2 glazen alcohol en/of frisdrank per dag. 

7. Bewuste keuzes

Maak bewuste keuzes. Waar heb jij écht zin in? Hier ga ik later in dit artikel verder op in. 

8. Voedzaam ontbijt

Start met een voedzaam ontbijt. Zo heb je later op de dag minder trek.

9. Ga eerst even kijken

Loop eerst een rondje om het buffet voor je besluit op te scheppen. Zo kun je vooraf vast bepalen welke gerechten jij lekker vindt en passen bij jouw doel voor de vakantie. 

10. Let op je portie

Overeten heeft niet meer met genieten te maken. 

11. Eet niet te weinig

Dit klinkt misschien heel raar, maar hier zul je later op de dag spijt van krijgen. Je krijgt dan namelijk snel weer trek en je komt dan in de verleiding om ongezonde dingen te nemen

12. Klein bord

Pak een klein bord. Dit is psychologisch, je kunt jezelf voor de gek houden met de maat van het bord. Bij een groot bord schep je vaak meer op of de porties lijken kleiner waardoor je nog denkt honger te hebben daarna. Op een klein bord lijkt je portie groter en heb je sneller genoeg gehad. 

13. Vul jezelf met salade en rauwkost

Begin de maaltijd eerst met een salade of rauwkost, door de vezels zit je sneller vol en zul je minder eten van de ongezondere en calorierijke producten.

14. Wacht met de volgende ronde

Ga na je eerste ronde niet direct nogmaals lopen. Geniet van het uitzicht en je gezelschap.  Zo geef je je lichaam meer tijd om een seintje te geven wanneer je verzadigd bent. 

15. Kauw goed en eet langzaam

Goed kauwen zal je helpen om bewuster en langzamer te eten. Op deze manier zal je beter kunnen aanvoelen wanneer je lichaam aangeeft dat het genoeg gehad heeft. Zo voorkom je dat je overeet. 

16. Menukaart

Bekijk vooraf alvast de menukaart en bekijk welke opties volgens jou gezond zijn en die je ook lekker zou vinden. Uit deze opties kies je uiteindelijk welke het wordt. Zo is de verleiding om op het moment zelf een ongezonde keuze te maken een stuk kleiner.

17. Deel je dessert

Je kunt ook een dessert delen. Dit zou je overigens ook met andere maaltijden kunnen doen. Zo kun je wel proeven van het gerecht, maar eet je niet (onbewust) te veel.


Gezonde en calorie-arme ideeën per eetmoment

Ontbijt

- Schaaltje yoghurt (ga voor de naturelvariant)
- Vers fruit

- Ei
- Volkoren boterham of crackers

- Ontbijtgranen (normale muesli in plaats van  krokante muesli)
- Laat croissants, chocoladebroodjes, pannenkoeken en koffiebroodjes liggen

- Voeg groenten toe (paprika, komkommer, tomaat)

- Magere soorten broodbeleg (kipfilet, kalkoenfilet, ham, rosbief, fricandeau, filet americain of gekookt ei)

- Water, koffie of thee

- Laat vruchtensap staan, dit bevat veel suiker

 

Lunch/Diner

- Kies voor mager vlees (kip, witvis)
- Gegrild vlees, hiervoor wordt minder of geen bereidingsvet gebruikt
- Groente

- Laat gerechten met veel olie staan
- Kies voor een salade

- Water, spa rood of light frisdrank
- Neem 1 wijntje in plaats van 3, of sla de alcohol helemaal over

 

Dessert

- Watermeloen (of ander fruit)

- Waterijs of sorbetijs

 

Borrel/Tussendoortjes

- Laat mixdrankjes staan

- Beperk fastfood, ijsjes, cocktails of andere alcoholische dranken

- Wissel alcohol af met water 

 

 

All-inclusive vakantie

Wanneer je op all-inclusive vakantie gaat denk je misschien dat de enige optie is dat je zult aankomen. Maar onthoud dat dit helemaal van jou afhangt, want dit hoeft écht niet het geval te zijn. Neem eerst rustig de tijd om te onderzoeken wat voor eten en drinken er wordt aangeboden. En kijk dan vooral goed bij de saladebar en het verse groente en fruit. Probeer daarnaast te kiezen voor vis, kip, groente en fruit. En vul dit eventueel nog aan met aardappels, pasta, rijst of patat. Probeer daarnaast een normale portie aan te houden.  Het is nergens voor nodig om ineens drie borden vol te laden en vier toetjes te eten. Morgen is weer en dag, en morgen kun je weer iets anders kiezen. 

 

Wat vind jij echt lekker?

Ik zou je adviseren om per moment te bepalen of je écht zin hebt in iets ongezonds, of dat je net zoveel zin zou hebben in een gezondere keuze. Je kunt ervoor kiezen om dingen die je echt lekker vindt te verspreiden over de vakantie. Ook zou je één maaltijdmoment per dag kunnen kiezen waarbij je iets extra’s mag. Zo kan de dag die je start met een bakje kwark met fruit later op de dag een cocktail bevatten. Op de dag die je gestart bent met een croissantje sla je het dessert over. Wil je graag een pizza eten, neem dan niet ook nog een toetje. Wees hierin niet te streng naar jezelf.   Heb jij héél erg zin in een croissantje met hagelslag of een bord patat, doe dit dan lekker en geniet er optimaal van. Het blijft tenslotte vakantie.

 

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Natuurlijk is helemaal gezond leven op vakantie echt niet nodig, dit artikel is dan ook alleen bedoeld voor diegenen die tóch een klein beetje willen opletten. Je bent op vakantie om te genieten. Het zou dan ook heel erg zonde zijn als controle en eetstress de overhand nemen. Er zullen tijdens de vakantie ook momenten komen waarop je misschien niet zoveel te kiezen hebt. Of dat de cultuur bepaalde eetgewoontes heeft die nou eenmaal minder gezond zijn. Probeer dit te accepteren en er flexibel mee om te gaan. Geniet lekker van de lokale specialiteiten en geniet ook van jouw ingeplande genietmomenten. Genieten van lekker eten betekent niet dat je er gelijk heel veel van hoeft te eten. Probeer dus ook op je portie te letten. 

Accepteer dat je waarschijnlijk wel een aantal kilo zwaarder terugkomt. Besef je echter ook dat dat echt niet alleen maar vet is maar ook vocht, en dat deze kilo's er ook zo weer vanaf zijn als je na je vakantie gewoon je normale schema oppakt. Er zijn op vakantie een heleboel dingen belangrijker dan letten op gezonde voeding. Geniet van alle gezelligheid, het feit dat je even niet hoeft te werken, geen stress ervaart en de mooie omgeving. Het belangrijkste op je vakantie is dat je mooie herinneringen maakt, geniet en ontspant.  

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.