Tips om meer te bewegen

Gepubliceerd op 2 januari 2021 om 17:20

Voordelen van bewegen

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Zo zorgt beweging onder andere voor een hoger energieverbruik, wat kan bijdragen aan het verbranden van vet en het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast worden je botten steviger,  zul je minder snel vallen, worden afvalstoffen sneller afgevoerd, zit je beter in je vel, ben je energieker en vermindert beweging gevoelens van angst. Ook vermindert regelmatige lichamelijke activiteit het risico op het krijgen van hart- of vaataandoeningen, darmkanker, diabetes (type 2), obesitas en een hoge bloeddruk. 

 

Mensen zijn gemaakt om te bewegen, dat blijkt wel als je daze voordelen ziet (en dit zijn nog lang niet alle voordelen). Mensen die weinig of niet bewegen, merken vaak de nadelige effecten daarvan op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vaak merken ze pas hoeveel beter ze zich voelen als ze meer gaan bewegen. 

 

Tips om meer dagelijks meer te bewegen

Naast het beoefenen van een sport, kun eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven doorvoeren om meer te bewegen. Het lijken kleinigheden, maar als je het consequent blijft doen, kan je energieverbruik flink opvoeren. 

Ik geef mijn cliënten vaak de volgende adviezen en tips mee:

1. Fietsen en lopen
Pak voor korte afstanden de fiets of ga lopen. En wanneer dit mogelijk is, ga dan (vaker) op de fiets naar het werk. 

2. Lopend bellen
Dit is een tip die je zowel thuis als op kantoor kunt toepassen. Als je belt, ga dan rondlopen met de telefoon in de hand. Op kantoor zit je toch al snel het grootste deel van de dag, dit is een handige manier om beweging en werk met elkaar te combineren.

3. Neem de trap
Neem de trap in plaats van de lift. Een kleine en makkelijke aanpassing die je veel  extra beweging zal opleveren.  


4. Klusjes in huis
Doe wat vaker huishoudelijke klusjes of doe ze grondiger. Je hoeft niet per se naar de sportschool voor een stevige work-out, ook de badkamer eens grondig schoonmaken is net zo effectief. 

5. Ga vaker werken in de tuin
Ook in de tuin is altijd wel wat te doen. Op deze manier combineer je buiten zijn en beweging met elkaar en daarnaast ben je ook nog eens super nuttig bezig.  

6. Stap eerder uit de bus
Als je met de bus gaat, stap dan een halte eerder uit of loop naar de volgende halte.

7. Loop naar je collega's toe
Op het werk kun je even naar je collega's lopen in plaats van ze te bellen of te e-mailen. 

8. Wandelen
Om aan voldoende lichaamsbeweging te komen, hoef je niet elke dag naar de sportschool. Gewoon lekker buiten wandelen is zó gezond en je kan het altijd en overal doen. Ga vaker een stuk wandelen in plaats van voor de tv of laptop te zitten. Maak in de weekenden bijvoorbeeld een boswandeling.
 
9. Actieve lunchpauze
Ga tijdens de lunchpauze een stuk wandelen, eventueel met een collega. 

10. Fit gezelschap
Zoek het gezelschap van fitte en actieve mensen op. Zij kunnen jou inspireren en motiveren. 

 


Meer bewegen volhouden

Veel mensen beginnen met volle moed aan een trainingsprogramma, maar geven het ook al snel weer op. Beginnen met sporten en al snel weer stoppen werkt heel demotiverend.  Het kan helpen om samen met iemand anders te sporten, dat is een goede stok achter de deur. Het is daarnaast heel belangrijk om een sport te kiezen die je leuk vindt, of op zijn minst niet vervelend vindt om te doen. 

Het kan ook helpen om sporten anders te gaan benaderen, namelijk meer procesgericht in plaats van resultaatgericht. We zijn vaak geneigd om ons te veel op het eindresultaat te focussen, zoals een doel of een bepaalde prestatie. Op deze manier leg je veel druk op jezelf. Het is daarom een verstandig idee om de nadruk te leggen op het goed voelen over jezelf tijdens en na het sporten/bewegen. Zo ben je meer bezig met het proces zelf, zal je meer gaan genieten van het sporten en hou je het beter vol.  Onthoud dus dat de weg naar het resultaat ook belangrijk is. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.