Zo organiseer je de leukste gezonde etentjes bij jou thuis

We zitten inmiddels in de zoveelste lockdown en uit eten gaan zit er de komende tijd niet in. Daarom is het extra belangrijk om er thuis een feestje van te maken. Gelukkig is het net zo leuk om je vrienden bij jou thuis uit te nodigen en een heerlijk diner voor te bereiden. Vrienden en familie verwennen met eten betekent niet dat je te veel of ongezond moet eten. Vandaag deel ik dan ook mijn beste tips over hoe je makkelijk een gezond en lekker diner voorschotelt. 

Tips voor een gezond diner

1. Kan met water en fruit

Voor een gezonder alternatief voor alcohol of frisdrank kun  je een kan met water en fruit op tafel zetten. Water drinken is de beste manier om gehydrateerd te blijven. Daarnaast wordt het honger en dorst gevoel door dezelfde zenuw aangestuurd. Wanneer je dus voldoende drinkt zul je beter kunnen aanvoelen wanneer je voldoende gegeten hebt.  Voldoende drinken verkleint de kans op overeten.

2. Zelf gezonde sauzen en dressings maken

Gebruik azijn, olijfolie, kruiden en citroensap om je eigen saladedressings en hoofdgerechten te maken. De dressing of saus die je kiest, kan een enorm verschil maken voor de voedingswaarde van het gerecht. De meeste saladedressings uit de winkel bevatten ontzettend veel suiker, ongezonde vetten en veel calorieën. Een simpele manier dus om je gerecht lichter en gezonder te maken.

3. Bied veel groente aan

Zorg voor voldoende groenten of een salade naast het hoofdgerecht. Groente vult enorm, maar levert weinig calorieën. Door voldoende groente aan te bieden zullen je gasten eerder verzadigd zijn en zal de kans op overeten afnemen. 

4. Ga voor een kleurrijk menu

De gezondste maaltijden zitten boordevol kleur. Hoe meer kleurrijke items je serveert, hoe meer smaak je in elke hap stopt. Daarnaast bevat kleurrijke voeding ontzettend veel gezonde voedingsstoffen. Om veel voedingsstoffen binnen te krijgen kun je het beste lekker variëren met kleurrijk voedsel. Daarnaast ziet kleurrijk eten er ook nog eens aantrekkelijker uit voor je gasten. 

5. Gebruik kruiden 

Alleen omdat je gezond eten serveert wil dat niet zeggen dat je eten weinig smaak hoeft te hebben. In tegendeel. Gebruik lekkere kruiden, citroenrasp of knoflook en ui om een smaakvol diner neer te zetten. 

6. Kook met de seizoenen mee en koop zo lokaal mogelijk.

Je eten zal beter smaken als je seizoensproducten gebruikt. Als bijkomend voordeel is het gezonder, omdat de voedingsstoffen niet verloren gaan tijdens lang transport of een lange bewaartijd.

7. Ga voor soep

Soep serveren is een gemakkelijke manier om iets te serveren dat zowel lekker als gezond is. Soepen zijn ook perfect voor een etentje omdat ze helemaal van tevoren gemaakt kunnen worden. Serveer soep met een salade en luxe volkoren brood en je bent helemaal klaar.

8. Doe niet te veel

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is hoeveel gangen je aanbiedt. Drie gangen plus hapjes voor het diner, misschien wat alcohol en zoete lekkernijen zorgen ervoor dat het gemakkelijk een behoorlijk stevige maaltijd kan worden. Focus je op enkele speciale en smaakvolle gangen en houd het daar bij. 

Voorbeeld menu

Amuse - Bruschette met dadel en mozzarella

Voorgerecht - Courgettesoep met mosterd

Extra salade - Veldsla met geitenkaas en frambozen

Hoofgerecht - Rijkgevulde pompoen met linzen, paddenstoelen & granaatappel

Dessert - Avocado-bananenvla met framboos en sesam-pistchecrumble

Mijn conclusie als voedingsdeskundige

Ik hoop je met dit artikel wat leuke gezonde inspiratie te hebben gegeven om gezellige en smakelijke avonden thuis door te brengen. Dit artikel is in mijn ogen het bewijs dat een etentje thuis ook lekker én gezond kan zijn. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.