Fit worden als je 40+ uur werkt per week - praktische tips van een gezondheidswetenschapper

Wat kun je doen als je fit wil worden maar je ook volop aan je carrière werkt? Hoe combineer je een 40+ werkweek met trainingen en gezonde maaltijden? Ik deel in dit artikel mijn beste tips voor jou! 

1. Onderzoek je routine en wees eerlijk naar jezelf

Het hoeft allemaal niet heel lang te duren. In 15 minuten kun je al een hele goede workout doen. Ook hoeft dit niet perse in de sportschool. Ook gewoon in je woonkamer kun je fit worden. Wees dus eerlijk naar jezelf. Kan je echt niet een paar keer per week 15 minuten vrij maken? Of liggen jouw prioriteiten eigenlijk gewoon ergens anders? 
Bijna iedereen die lange dagen maakt en over het algemeen waanzinnig druk is, neemt op een bepaald moment in de week wat tijd voor zichzelf. Denk aan TV kijken, gamen, op je telefoon scrollen, lezen, enz. Dus als je 40+ uur werkt in de week en tijd zoekt om te kunnen trainen, moet je helaas wat van je andere vrijetijdsbestedingen opofferen. Misschien is dit niet de allerleukste boodschap die je vandaag gaat horen, maar je kunt niet meer tijd creëren. Je kunt alleen veranderen hoe je je tijd besteed.

 

 • Sta 30 minuten eerder op en doe een snelle home workout
 • Halveer je tv-tijd 's avonds en ga sporten
 • Ruil gamen in voor een HIIT-workout 
 • Breng niet al je tijd in je pauze zittend met collega's door. Ga in plaats daarvan een paar keer per week (met collega's ) wandelen.

 

Je hoeft niet alles wat ontspannend en leuk is in je leven te schrappen, maar als je echt je schema in kaart brengt en onderzoekt waar je je tijd mee doorbrengt, weet ik 100% zeker dat ook jij echt wel 3-4 keer per week 15 minuten kunt vinden om te trainen. 

 

 

2. Plan je maaltijden vooruit

Als je niet vooruit plant qua maaltijden, is het heel gemakkelijk om terug te vallen en voor een ongezondere opties te kiezen.  Probeer dus gezonde maaltijden voor de week te plannen.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Bereid extra porties gezonde, uitgebalanceerde diners
 • Ga in het weekend even zitten om recepten in te plannen en boodschappen voor de week te halen/bestellen
 • Bewaar de vriezer met caloriearme diepvriesmaaltijden. 

3. Focus je op voldoende slaap

Proberen in vorm te komen of gewicht te verliezen zonder de juiste hoeveelheid en kwaliteit van slaap te krijgen, kan een onmogelijke zware strijd zijn. En als je moe bent en je de hele dag rot voelt, wordt het vinden van de motivatie om te trainen nog moeilijker dan het al is.

Enkele algemene tips voor meer en beter slapen:

 • Lees een boek in plaats van tv te kijken of je telefoonscherm voordat je naar bed gaat
 • Koop stevige verduisterende gordijnen voor je slaapkamer
 • Experimenteer met natuurlijke slaapremedies, indien nodig, zoals melatonine

4. Vind een training die je leuk vindt

Als je tegen sporten opziet, zal het onmogelijk lijken om tijd te vinden om het te doen. Dus probeer een aantal verschillende workouts totdat je vindt wat goed voor jou voelt. 

Hier zijn enkele ideeën om jouw perfecte workout te vinden:

 • Je eerste les is meestal gratis in de sportschool of op sportverenigingen. Probeer ze allemaal.
 • Experimenteer met thuistrainingen. 
 • Probeer een week lang een routine voor gewichtheffen voor beginners. Je zult er versteld van staan ​​hoe goed het voelt. 

5. Beweeg meer

Je kent inmiddels de basisformule voor gewichtsverlies, toch?  Wanneer je meer energie verbrandt dan je verbruikt, verlies je gewicht. Dus een van de beste dingen die je kunt doen, is proberen meer te bewegen en actief te zijn.

Hier zijn enkele basisideeën die je kunt gaan toepassen:

 • Zet 10.000 stappen per dag.
 • Neem de trap in plaats van de lift. Cliché, ik weet het! Maar je zou verbaasd zijn hoe weinig mensen bereid zijn om dit te doen.
 • Parkeer verder weg van het kantoor en andere bestemmingen.
 • Staan waar mogelijk. Wist je dat een uur staan ​​ongeveer 50 calorieën meer verbrandt dan zitten?

6. Schakel hulp in

Als het belangrijk voor je is om ruimte in je leven te maken voor goede voeding en lichaamsbeweging, laat het dan aan de mensen in je leven weten! Ze kunnen je helpen verantwoordelijk te blijven en helpen vaak om het fort in stand te houden terwijl u een paar keer per week voor uzelf gaat zorgen.

Enige ideeën:

 • Vraag je partner of ze het avondeten kunnen klaarmaken terwijl jij naar een sportles na het werk gaat
 • Kijk of oma de kinderen één keer per week van school kan halen, zodat je tijd hebt om te gaan hardlopen
 • Vraag je baas of je het grootste deel van de week tijdens de lunch je agenda mag blokkeren om tijd te maken voor een wandeling of een korte training

 

Mensen willen je helpen, dus laat dat ook toe!

Mijn conclusie als gezondheidswetenschapper

Fit worden of afvallen als je fulltime werkt (40 uur per week of meer, in veel gevallen) is niet eenvoudig. Het belangrijkste dat je kunt doen, is prioriteit geven aan sporten en goede voedingskeuzes maken. Het is onvermijdelijk dat je offers moet brengen en compromissen zal moeten sluiten, om jouw doel te behalen. Maar begin klein en kijk welke kleine aanpassingen jij kunt gaan doen om jouw leefstijl aan te pakken. Onthoud dat uiteindelijk je gezondheid jouw aller belangrijkste bezit is en absoluut de tijd en moeite waard is. 

 

Auteur: Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.